h

Gemeente moet snel actie ondernemen tegen verslechteringen stadsbusdienst

23 september 2008

Gemeente moet snel actie ondernemen tegen verslechteringen stadsbusdienst

het busstation van Weert aan de St. MaartenslaanOpenbaar vervoer bedrijf Veolia wil in Weert gaan snijden in de dienstregeling van de stadsbusdienst Weert. Al eerder hebben er verslechteringen op stapel gestaan, toen bleef het van de kant van de gemeente stil. Nu laat de gemeente weten ‘tegen de geplande ingreep’ te zijn. De SP vindt dit een te passieve houding en wil dat de gemeente meteen stappen onderneemt richting alle betrokken partijen om de verslechteringen tegen te houden.

De SP kreeg vorige week informatie van chauffeurs van de stadsdienst over deze verslechteringen. Deze werden nog eens bevestigd door een artikel in Dagblad de Limburger vanmorgen. Uiteraard is de partij niet blij met de ingrepen die Veolia vanaf half december wil doorvoeren in de stadslijnen.

Naar informatie van de SP zullen de uren welke Veolia op deze manier bespaart op de dienstregeling in Weert, worden ingezet als uitbreiding van de dienstverlening van de trein op de zogenaamde Maaslijn, de spoorlijn tussen Roermond en Nijmegen waar sinds 2006 rijdt.

Ondanks een passieve houding van de gemeente is het openbaar vervoer in Weert onder vervoerder Veolia fors verbeterd. Zo kent Weert nu een stadsbusdienst met een fijnmazig netwerk in alle wijken, en zijn er goede verbindingen met de kerkdorpen. Bovendien rijden de bussen zéér frequent. Maar het is duidelijk dat er zonder ingrijpen door de gemeente al na twee jaar aan deze verbeteringen geknaagd wordt.

De SP wil tijdens de komende commissievergadering Economische zaken antwoorden horen van het college op een twaalftal vragen die de partij in een brief aan het college heeft gesteld.


Weert, 23 september 2008
Geacht college,

Naar aanleiding van informatie welke de SP heeft ontvangen van werknemers van Veolia en naar aanleiding van een bericht in Dagblad de Limburger van hedenochtend, is de SP bekend dat Veolia wil gaan snijden in de dienstregeling van de stadsdienst in Weert.

Naar onze informatie zullen de uren welke Veolia op deze manier bespaart op de dienstregeling in Weert, worden ingezet als uitbreiding van de dienstverlening van de trein op de Maaslijn.

De concentratie van vervoer schuift dus langzaam op naar de oostkant van Limburg (Roermond – Venlo - Venray) en naar Nijmegen.

  • Heeft u kennisgenomen van het signaal dat de buschauffeurs van de Stadsdienst Weert hebben afgegeven?
  • Hoe beoordeelt u deze actie? Ondersteunt u, net als de SP, dit initiatief?
  • Bent u van mening dat de Stadsdienst Weert een onmisbare voorziening is en een impuls geeft aan de leefbaarheid en mobiliteit in Weert, voor nu en de komende jaren waarin bijvoorbeeld de immobiliteit van groepen toeneemt?
  • Heeft u kennisgenomen van het pakket aan verslechteringen van de dienstregeling Weert?
  • Is het juist dat tussen de 80 en 90 dienstregelinguren verdwijnen, en dat lijn 3 naar de IJzeren Man het meest wordt getroffen? Kunt u ons vertellen wat de precieze wijzigingen zijn ten opzichte van de huidige regeling?
  • Wat vindt u van deze voornemens?
  • Is het u bekend dat de dienstverlening in Weert wordt verslechterd om de dienstverlening op het spoor, de Maaslijn, te verbeteren?
  • Vindt u dit acceptabel?
  • Bent u door Veolia geïnformeerd over de op handen zijnde verslechteringen? Zo ja, hoe bent u geïnformeerd?
  • Heeft u overleg gevoerd met Veolia, provincie dan wel de lokale uitvoerder? Zo nee, waarom niet? Zo ja, op welke data en op wiens initiatief vond dit overleg plaats?
  • Bent u bereid om onmiddellijk stappen te ondernemen richting alle betrokken partijen welke leiden tot een wijziging van het voornemen tot verslechtering van de dienstregeling Stadsdienst Weert en zo veel mogelijk het behoud van de huidige regeling?
  • Heeft u uitvoering gegeven aan de motie van de SP, ondersteund door de gemeenteraad, waarin het College opdracht werd gegeven actief de promotie van de Stadsdienst Weert ter hand te nemen? Zo ja, hoe precies?

Wij willen deze brief en de antwoorden te bespreken in de eerstvolgende commissievergadering van de commissie EZ op woensdag 8 oktober 2008.

Met vriendelijke groeten,

H. Beuvens, fractie SP

'Veolia snijdt in stadsbuslijnen Weert' (weblog)
SP waarschuwt voor verslechteringen in het OV

U bent hier