h

SP waarschuwt voor verslechteringen in het OV

24 maart 2007

SP waarschuwt voor verslechteringen in het OV

Ondanks een passieve houding van de gemeente is het openbaar vervoer in Weert onder vervoerder Veolia fors verbeterd. Zo kent Weert nu een stadsbusdienst met een fijnmazig netwerk in alle wijken, en zijn er goede verbindingen met de kerkdorpen. Bovendien rijden de bussen zéér frequent. Maar wanneer hier door gemeente, provincie en de vervoerver geen ruchtbaarheid aan wordt gegeven, kan het wel eens snel gedaan zijn met deze verbeteringen.

De SP is bang dat door onwetendheid niet genoeg mensen gebruik zullen maken van het verbeterde openbaar vervoer. Er is onbekendheid met zowel de verbeteringen als de scherpe prijzen.

De gemeenteraad is het met de SP eens, en steunde begin november vorig jaar een motie die uitspreekt dat het College met Veolia en de provincie een plan moet maken om de bus te promoten. Helaas haalde één van de promotiemiddelen die de SP voor ogen heeft, het voor doelgroepen als jongeren en ouderen op bepaalde tijdstippen gratis maken van de bus, het niet.

De SP is groot voorstander van fijnmazig en betaalbaar, zoniet gratis openbaar vervoer. Dat is goed voor het sociaal verkeer, goed voor het milieu, en verminderd de verkeersdruk waardoor dure investeringen in nieuwe infrastructuur bespaard kunnen worden.

De SP wil nu nog eens van het College weten wat er gebeurt is, en wat er hopelijk nog concreet gaat gebeuren om de bus te promoten:


Aan het College van B&W.

Betreft: Vragen ex. Art 40, verslechteringen nieuwe dienstregeling Veolia

Weert, 22 maart 2007

Geacht College,

Sinds de aanbesteding van het openbaar busvervoer in Limburg is een aantal zaken veranderd. Veolia is nu de vervoerder en deze kan meerdere malen per jaar de dienstregeling aanpassen. Die aanpassingen kunnen verbeteringen maar ook verslechteringen betreffen.

In december werden de Weerter burgers verblijd met een sterk verbeterde dienstregeling. Meer lijnen, meer dorpen en wijken beter en vaker bediend. Goed voor het sociaal verkeer, goed voor het milieu, goed voor de infrastructuur. Bij gelegenheid van de nieuwe dienstregeling bepleitte de SP om het busvervoer stevig te gaan promoten, dit om deze verbeteringen te behouden. Wij waarschuwden dat, wanneer dit niet zo worden gedaan, het risico levensgroot zou zijn dat verslechteringen zoals opheffing en aanpassingen van lijnen en verminderen van frequenties kunnen betekenen. De gemeenteraad was het met ons eens en steunde op 2 november 2006 een motie die uitspraak dat het College met vervoerder en concessiehouder (de provincie) een plan moest maken om de bus te promoten. Het in het kader hiervan deels, voor doelgroepen op bepaalde tijdstippen, gratis maken van de bus ging een stap te ver, daar was alleen de SP voor.

Op 26 maart gaat de nieuwe dienstregeling in van Veolia. Een deel van de verbeteringen, zoals de halfuurdienst in de avond van en naar de wijken en dorpen, wordt omgezet in een uurdienst. Hiermee wordt de bus weer een stuk minder aantrekkelijk, zonder dat het de kans heeft gekregen om bekend te worden bij de reiziger. De bus heeft de tijd nodig om via mond-tot-mond bekend te worden. Het openbaar busvervoer komt helaas wederom terecht in een negatieve spiraal. Ook het ongeldig maken van het 1-euro-retourkaartje vóór 9 uur 's ochtends is een verslechtering.

Graag vernemen wij schriftelijk van u, voor de commissievergadering EZ van woensdag 4 april aanstaande, maar liefst veel eerder:

  • wat u concreet heeft gedaan of nog gaat doen om uitvoering te geven aan de motie om het openbaar vervoer te promoten
  • of u met Veolia overleg heeft gehad over de op handen zijnde verslechteringen
  • of u heeft geprotesteerd tegen deze verslechteringen

SP fractie

H. Beuvens

SP positief over nieuwe busdienstregeling
'Gratis bus Weert niet haalbaar'

U bent hier