h

SP positief over nieuwe busdienstregeling

27 oktober 2006

SP positief over nieuwe busdienstregeling

Logo Veolia.Per 10 december gaat de nieuwe dienstregeling van de nieuwe vervoerder Veolia in. Voor Weert betekent dit enkele goede verbeteringen, waar de SP uiteraard zeer verheugd over is. Maar er zijn toch nog enkele zorgpunten.

Veolia heeft hoog ingezet, maar stel dat er te weinig mensen gebruik maken van (deel van) een buslijn, dan kan deze worden geschrapt of de frequentie verminderd. En, goe zit het met communicatie naar wijk- en dorpsraden, die immers de gevoelens van de bevolking horen te kennen, van belang om de promotie en bezetting van de bus tot een succes te maken?

En dan nog het verdwijnen van de lijn Boshoven-Station-Keent. De vrijwilligers van de buurtbus, die tegen de stroom in van onderaf hebben gestreden voor het instellen en later behouden, en deze tot een succes hebben gemaakt, verliezen deze buslijn.

De SP in een brief aan het college:


Nieuwe busdienstregeling

Schriftelijke vragen ex art 40 RvO,
verzoek om schriftelijk antwoord in raadsvergadering 2-11

Aan het College van B&W van Weert
Kopie aan de gemeenteraad

Weert, 26 oktober 2006

Geacht College,

Per 10 december gaat de nieuwe dienstregeling van de nieuwe vervoerder Veolia in.
Zoals wij in de eerste plannen hebben kunnen zien, zijn er vele verbeteringen op komst in de gemeente Weert. Zo wordt de verbinding met Stramproy verbeterd, zullen bussen vaker rijden en zullen meer wijken en dorpen worden ontsloten. Hierover zijn wij uiteraard zeer verheugd!

Enkele zorgpunten brengen wij graag onder uw aandacht.
Wij vertrouwen er op dat u deze onder de aandacht van de Provincie als concessiehouder brengt, en – nog liever – ook bespreekt met Veolia en overige betrokken partijen.

Behoud van verbeteringen

Veolia kan – volgens onze informatie - eigenstandig vier keer per jaar aanpassingen in de dienstregeling aanbrengen. Stel dat er te weinig mensen gebruik maken van (deel van) een buslijn, dan kan deze worden geschrapt of de frequentie verminderd.

  • Bent u bereid om een plan te maken om langdurig, samen met de vervoerder, het gebruik van de bus te stimuleren en te promoten, zodanig dat het gebruik toeneemt en het risico van het schrappen van ‘onrendabele lijnen’ niet wordt gelopen?
  • Bent u bereid om hierin het gebruik van een ‘gratis’ bus of een gereduceerd tarief, mogelijk beperkt tot bepaalde dagen en tijdstippen en groepen, serieus te onderzoeken?
  • Naar onze mening ligt hier een uitgelezen kans om het openbaar vervoer duurzaam beter te maken in onze gemeente. Met sociale voordelen, voordelen in de infrastructuur en niet in de laatste plaats voordelen voor het milieu. Deelt u deze mening en deze ambitie?

Communicatie

Wellicht behoort dit niet direct tot uw directe verantwoordelijkheid, doch u kunt er de verantwoordelijken wel op wijzen. Communicatie met wijk- en dorpsraden, die immers de gevoelens van de bevolking horen te kennen, is van belang om de promotie en bezetting van de bus tot een succes te maken. Naar onze informatie is dit niet gebeurd.

Zo is ons duidelijk geworden dat er onrust is op de Altweerterkapelstraat, alwaar de verkeersonveiligheid van de straat al jaren onderwerp van zorg is. Men vreest meer verkeersonveiligheid in verband met deze nieuwe ontwikkeling.

  • Wilt u de vervoerder en de concessiehouder wijzen op een goed overleg met bewonersorganisaties zodat mogelijke onrust wordt weggenomen?
  • De burgers die twee jaar geleden deel hebben genomen aan de klankbordgroep van het initiatief rond CVV in Weert, waarmee in meerdere wijken inspraaksessies zijn gehouden, zijn deze mensen benaderd om hun mening te geven over de nieuwe dientregeling? Zo nee, waarom niet?

Vrijwilligers buurtbus

De vrijwilligers van de buurtbus, die tegen de stroom in van onderaf hebben gestreden voor het instellen en later behouden van de lijn Boshoven-Station-Keent, en deze tot een succes hebben gemaakt, verliezen deze buslijn. Deze zal worden uitgevoerd door beroepschauffeurs van Veolia. Zij hebben dat pas kortgeleden vernomen en dat is hard aangekomen. Wij pleiten er voor dat in overleg met deze waardevolle groep vrijwilligers tot een goed alternatief wordt gekomen en dat van hun deskundigheid gebruik wordt gemaakt.

  • Bent u hiertoe bereid?

Het is van belang om in deze niet te veel tijd verloren te laten gaan.

Met vriendelijke groeten,

PPE Lempens
SP afdeling Weert

U bent hier