h

Lichtenberg wordt rijksmonument

15 oktober 2007

Lichtenberg wordt rijksmonument

Amfitheater van De LichtenbergMinister Ronald Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap maakte vandaag een lijst bekend met honderd nieuwe rijksmonumenten. De monumenten stammen uit de wederopbouwperiode na de Tweede wereldoorlog, van 1940 tot en met 1958. Ook het Lichtenbergcomplex in Weert behoort tot de nieuwe rijksmonumenten.

De SP is blij met deze ontwikkeling en hoopt dat de rijksmonumentstatus het opknappen van de Lichtenberg weer een stapje dichterbij brengt. De Tweede kamer moet nog wel zijn goedkeuring geven aan de lijst met nieuwe rijksmonumenten. Vorig jaar verklaarde de gemeente Weert de Lichtenberg al tot gemeentelijk monument.

Onlangs nog presenteerden studenten uit Nederland, Duitsland en Polen tientallen ideeën voor een herbestemming van de Lichtenberg. Ook SP jongeren dachten vorig jaar na over een nieuwe invulling van het complex.

Het wederopbouwcomplex De Lichtenberg werd in de jaren 50 gebouwd als faciliteit voor onderwijs, cultuur, sport en religie van het Bisschoppelijk College. Het complex omvat onder andere een openluchttheater, tennisbanen, een openluchtzwembad en een Mariakapel. Het werd ontworpen door architect P. Weegels, geïnspireerd door Le Corbusier.

Het amfitheater van de Lichtenberg sterk in verval anno 2006. Foto F. Meuwis.
Het amfitheater van de Lichtenberg sterk in verval anno 2006. Foto F. Meuwis.

SP blij met monumentenstatus complex 'De Lichtenberg'
SP-jongeren bieden notitie ‘de Lichtenberg, wat nu’ aan.

U bent hier