h

SP blij met monumentenstatus complex 'De Lichtenberg'

29 maart 2006

SP blij met monumentenstatus complex 'De Lichtenberg'

Het amfitheater in het Lichtenberg-complexDe gemeente Weert heeft het complex De Lichtenberg de status van gemeentelijk monument gegeven en wil het aankopen. De SP is zeer verheugd met dit besluit. De positieve beschikking volgt na jarenlange inzet van stichting Behoud de Lichtenberg, gedragen door buurtbewoners en ontstaan na de acties rond 'plan Gordijn'. In november 2005 werd een motie van SP en PvdA over het behoud van de Lichtenberg aangenomen.

In oktober 2005 concludeerde de Rijksdienst voor de Monumentenzorg al dat het Weerter complex van nationaal belang is en grote architectonische waarde heeft. De SP heeft de stichting haar felicitaties overgebracht maar feliciteert tegelijkertijd de Weerter bevolking met het behoud van dit waardevolle terrein. De socialisten hopen op een spoedige renovatie van het nu zeer vervallen complex. Om te beginnen moet het terrein opengesteld worden voor publiek.

Het wederopbouwcomplex De Lichtenberg werd in de jaren 50 gebouwd als faciliteit voor onderwijs, cultuur, sport en religie van het Bisschoppelijk College. Het complex omvat onder andere een openluchttheater, tennisbanen, een openluchtzwembad en een Mariakapel. Het werd ontworpen door architect P. Weegels, geïnspireerd door Le Corbusier. De Lichtenberg is volgens Monumentenzorg "een bijzonder en uniek voorbeeld in Nederland van een vroeg-naoorlogs complex waarin religie, sport, cultuur en onderwijs integraal worden benaderd".

Item uit het NOS-journaal (wmv)

Website Stichting Behoud De Lichtenberg

Rapport Monumentenzorg (pdf)

U bent hier