h

Afscheid bij de gemeente

29 maart 2018

Afscheid bij de gemeente

Wie had dat gedacht? Ik niet. Echt niet. Ik had nooit gedacht dat ik volksvertegenwoordiger zou mogen zijn.

Bijna drie jaar geleden volgde ik – geheel onverwacht - voor de SP-fractie tussentijds Arjen Lobrecht op die de functie van raadslid niet langer kon combineren met zijn drukke baan. Jazeker, ik stond op de lijst, maar er waren anderen vóór mij. Door omstandigheden was het mijn beurt. Ik had A gezegd en zou ook B zeggen. Ik moest wel diep ademhalen. Alsof je van de hoge duikplank gaat.

Het eerste jaar in de Raad heb ik niet veel gezegd. Ik heb veel geluisterd. Omdat ik eerst wilde weten hoe de dingen in elkaar steken. Achtergrondinformatie verwerven, met mensen praten, overal gaan kijken én lezen. Dossierkennis opbouwen.

Leren hoe het werkt hier in de gemeente. Dat Madeleine en Paul, de griffie, er zijn om je te helpen. Dat je gerust bij de ambtenaren kunt aankloppen, met hen in gesprek kunt gaan als je wilt weten hoe dingen in elkaar steken. Dat iedereen je graag helpt en het fijn vindt dat je werkelijk geinteresseerd bent. Dat je uitnodigingen krijgt van verenigingen, groepen en activiteiten. Overal gaan kijken, je op de hoogte stellen, in gesprek gaan.

En mensen zoeken jou op. Vertellen over dingen in de stad die beter kunnen en moeten. En daarin kun je als raadslid bemiddelen, vragen stellen, dingen laten uitzoeken.

In deze drie jaar heb ik veel geleerd. Ik heb ervaren dat raadsleden verschillende uitgangspunten en principes hebben. Dat is maar goed ook. Want we zijn volksvertegenwoordigers van de inwoners van Weert. Mensen hebben verschillende belangen en ervaringen. En verschillende wereldbeelden. Dat is mooi.

De kunst is om er samen uit te komen. Dát is politiek.

En dán merk je, dat onze gemeenschappelijke basis én belangen groot zijn.

Want allemaal willen we een fijne stad. Schoon en veilig.  Een stad waar van alles te doen is. Van schutterijfeest en paardenmarkt, van triatlonwedstrijd tot prikkelende exposities in een vernieuwd museum. Waar genoeg werk is, waar je graag rondfietst en wandelt. Een stad die je met trots aan je vrienden laat zien, omdat het er gezellig is. Waar de mensen vriendelijk en open zijn naar nieuwkomers.

Dan merk je dat we – ondanks onze verschillen – een mooi en goed Weert als gemeenschappelijks hebben. Waar we ons graag voor inspannen en moeite voor doen.

Ik merkte hoe enthousiast ik was als ik met mijn broer uit Eindhoven hier in de stad rondliep. Ik wijs hem: dáár wordt een school gebouwd, ja, de straten worden opnieuw geplaveid, in dat leegstaande pand komen woningen. Vrolijke graffiti op stenen en onder viaducten, misschien komen er grachten. In 2018 wordt het van Horne Jaar, er is een hele nieuwe wijk gebouwd. Wist je dat hier in Weert het budget voor de zorg 27,3 miljoen is?  Nee, bij óns is de zorg financieel op orde. Er komt misschien een groen wandellint door de stad. Kijk, gratis bewaakt fietsparkeren.  En we hebben de bijna-beste bieb van Nederland. Ja, ik merkte dat ik trots was, dat ik hartstikke trots ben op Weert.

Dát is ook politiek. En politiek doet ertoe. Politiek is van ons allemaal.

Want Tungelroy, Altweerterheide, Stramproy en Swartbroek,  Weert is van ons allemaal.

Daarom roep ik iedereen op: bemoei je vooral overal mee.

Zit je ergens mee, ben je het er niet mee eens, denk je dat het anders kan, heb je een idee? Schrijf een brief, spreek in, neem het woord. Samen kunnen we Weert nog beter en plezieriger maken.

En nu ga ik ermee stoppen. Stoppen bij de gemeenteraad.

Ondanks dat ik het heel interessant vind, ondanks het feit dat je als raadslid écht iets kunt bijdragen, ook al zijn het vaak kleine dingen, ze hebben effect op het leven van mensen.

Ik ga ermee stoppen omdat ik meer tijd met mijn partner wil doorbrengen. En die kans hebben we nu.

Ik ben dankbaar dat ik deze gelegenheid heb gehad. Ik heb ervaren dat mensen van een verschillende pluimage positief met elkaar samenwerken. Ik wil de mensen voor wie ik dit mocht doen bedanken, de collega’s in de Raad en het College, de mensen bij de gemeente

Ik hoop dat het opnieuw vier goede jaren mogen worden voor Weert. En wens u allen wijsheid, verdraagzaamheid en plezier toe in de samenwerking.

Riya Geboers

U bent hier