h

Omdat ik er gelukkiger van word

8 september 2017

Omdat ik er gelukkiger van word

Foto: Riya Geboers / SP Weert
Heb je het deze week ook gezien op L1? Hendrik van Lubben was bij avondgasten aangeschoven. Omdat hij was uitgeroepen tot TaalHeld. Hendrik kon wel lezen en schrijven, maar niet zo goed. Toen hij van school af kwam, ging hij meteen werken en had hij het eigenlijk niet nodig. Want werk was er genoeg. Maar hij kreeg het wel steeds Spaans benauwd als hij moest schrijven. “Ik heb zo’n slecht handschrift. Dat kan niemand lezen. Vul jij het voor mij in.” Dat was één van de smoesjes die hij gebruikte.

Maar goed kunnen lezen en schrijven is onmisbaar. Want je moet wel eens een formulier invullen, of geld pinnen. Of je wilt weten wat er op de bijsluiter staat van je medicijnen. Of waar de toetjes met rijstepap staan in de supermarkt. Ja, je kunt zeggen dat je je bril bent vergeten. Maar wat zeg je tegen je kinderen als ze je vragen om een verhaaltje voor te lezen?

Hendrik is een held. Hij is op latere leeftijd naar een cursus gegaan. Dit keer om écht goed te leren lezen en schrijven. Om zich niet langer te hoeven schamen. Om zijn kinderen voor te lezen en geschiedenisboeken te lezen. Daar geniet hij van. Hendrik is nu zelfs taalambassadeur. Hij vertelt aan anderen hoe gelukkig hij ermee is, nu hij goed kan lezen en schrijven.

Toos is een TaalHeld. Toos Jenniskens werkt bij de bieb in Weert, bij Bibliocenter. Maar ze is ook taaldocent.  Ze heeft taalcursussen opgezet en de Open Inloop Taal. Ze geeft les in de bieb tussen de boeken. Ze begeleidt vrijwilligers die taallessen geven in de bieb en in buurthuizen. Ze is leescoördinator voor kinderen en helpt hen aan leuke boeken. Zodat ze met plezier lezen.

Ivette Sprooten werd deze week uitgeroepen tot TaalHeld. Zij zorgt dat mensen bij bedrijven, in winkels en bij gemeentes beseffen hoe belangrijk het is voor je leven en voor je geluk dat iedereen goed kan lezen en schrijven. En daar iets aan doen.

De uitreiking van de Limburgse TaalHeldenprijzen was op 6 september bij Bibliocenter in Weert, georganiseerd door Stichting Lezen en Schrijven. SP Statenlid Marleen van Rijsbergen reikte de prijzen uit aan de TaalHelden. Zij is gedeputeerde in de provinciale staten van Limburg voor Werk en Welzijn. In de jury zat o.a. wethouder Martijn van den Heuvel en was Leon Heuvelmans betrokken bij de organisatie als rayoncoördinator.

Steeds verder achterop

Als je laaggeletterd bent heb je problemen. Feitelijk raak je steeds verder achterop, doordat onze maatschappij steeds verder digitaliseert. Heel veel laaggeletterden kunnen ook niet goed computeren. Zij kunnen de juiste informatie niet vinden, slim zoeken en online informatie vinden of diensten vergelijken. En als je de nodige formulieren digitaal niet juist invult, loopt bijvoorbeeld je uitkering mis.

Om hoeveel mensen gaat het die zoals Hendrik laaggeletterd zijn?

In Nederland is ongeveer 1 op de 9 mensen laaggeletterd. In Weert,  is twaalf procent laaggeletterd. Dat zijn zesduizend mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Misschien ken jij ook iemand die wel een steuntje in de rug kan gebruiken? Kijk dan op de website van de biebwww.bibliocenter.nl  Of neem contact op met Toos bij Bibliocenter. Tel. 088-2432000. Of loop binnen bij de gemeente bij de Vraagwijzer of kijk op www.taalvoorhetleven.nl.

U bent hier