h

De Risse: zwijgen of spreken?

31 augustus 2011

De Risse: zwijgen of spreken?

De SP heeft de afgelopen jaren meerdere mensen geholpen die binnen sociale werkplaats De Risse niet verder kwamen met hun klachten. Vaak werd middels een gesprek tijdelijk of structureel een situatie verbeterd. Toch bleven de klachten komen, en afgelopen week kreeg de SP twintig zaken aangereikt waarin weer dezelfde leidinggevenden en weer dezelfde klachten kwamen. Maatregelen worden niet genomen. Fouten worden gemaakt met soms ernstige gevolgen.

De SP heeft de conclusie getrokken dat zaken die mensen binnen de Risse aandragen niet worden opgelost. Ik - en mijn partij - vindt dat de opdrachtgever zijnde de gemeente dan aan zet is.

Helaas komt dan het verwijt dat we de naam van De Risse schade berokkenen. Dat is overigens niet nieuw. Rond 2003/2004 en ook eind jaren negentig werd dit regelmatig verwoord, ook toen er wel degelijk bewezen misstanden zich structureel voordeden. Misstanden zoals (seksuele) intimidatie die zelfs verder gingen dan dat wij hebben aangegeven. Daaruit zijn enkele maatregelen gekomen, waaronder het vertrek van de toenmalig directeur, die blijkbaar niet voldoende zijn.

Eventuele imago-schade voor de Risse is minder erg dan het beschadigen van mensen. Verder ben ik van mening dat De Risse juist dankbaar zou moeten zijn dat mensen zich melden en de situatie beter proberen te maken.

U bent hier