h

Tullepetaonen (Roosendalers onder mekaar)

11 januari 2011

Tullepetaonen (Roosendalers onder mekaar)

Herman BeuvensBij het afscheid van burgemeester Niederer in het Munttheater hield Herman Beuvens van de SP een toespraakje in het Roosendaals dialect. Beuvens is opgegroeid in Roosendaal, Niederer wordt daar burgemeester.

Bij uw vertrek naar Roosendaal leek het mij, als oud-Roosendaler, nuttig om u wat informatie te geven over de stad waar u de komende jaren zult gaan wonen en werken.

De streek waarde gij naar toe gaot, is niet éélemaol nieuw voor oe want gij ed al jaren bij de krabben in het Krabbegat gewoond. Maar nu gaode gij naar Roosendaol.
Gij verlaot de parel van Midden-Limburg en ruilt die in voor de parel van West Brabant of aanders gezeed, gij gaot van de Rogstaekers naar de Tullepetaonen.
Ik dénk datte gij daor gienderwijd wel zult motte uitlégge wa ne Rogstaeker is maar ier zal ok bekaant niemand weten wa ne Tullepetaon is ee.

Nou ier is de definitie:

Een Tullepetaon is geen kip en ook geen haan,
het is geen gans en ook geen zwaan.
Het heeft twee vleugels zij aan zij,
met op zijn hoofd een hoed erbij.
Hij houdt van lol en van gelal,
De gezelligste vogel van 't carnaval.

Nouw witte gullie allemaol wa ne Tullepetaon is.

Zoals gij oort, protte ze daor ok wat anders als ier in Weert. Da witte gij want ik eb al eens een keer in het presidium uitgelegd wat platte kienders zijn. Witte da nog?
Er zijn natuurlijk diengen waor ze hier over kallen en waor ze daar ok over protte zoals
coalitie, motie, amendement, nieuwbouwplannen stadhuis: allemaol dienge die ge daor ok zult ooren.
Ze emme daor ok een spoorlijn naar Belz zoals ier, alleen rijen er daor wel treinen over.
Andere dienge van ier zulde daor niet oren: de GOML kenne ze daor niet, de TROM protte ze ok nie over slaan ze alleen maar op en ok de gouverneur zulde daor niet oren!

Net zoals ier emme ze daor wijken en dorpen. In plats van Swartbroek en Stramproy emme ze daor bijvoorbeeld Nipse en Wouw.

Wilde gij de stad leren kennen motte maor eens wat ommekes door de wijken gaon maken.
Bijvoorbeeld vanuit het stadhuis langs de mart over de schuiven naar de Kaai. Kunde gelijk gaon kijken naar de Draai van de Kaai, een protje gaon maken mee de m?nse en agge tijd et een ommeke naar het Zwaaigat.
Ge kent ok eens naar de Vermaoi gaon of naar Kasdonk of een mooi ommeke maken langs de Burgemeester Prinsensingel. Daor em ik nog gewoond, daar staot mijn ouderlijk huis (nr 18 agge ut wilt wete)

Om oe te helpen bij oew inburgering, eb ik een liedje voor oe gezocht, het Roosendaol lieke uit 1923 van Chrisje Dekkers en ik em ok 'n woordenlijst.

Die em ik, zoals ze in Roosendaol zégge: gedownlaod, uitgeprint en ingesealed en d'r un lesboekske van gemaokt. Kend'onder oew oofdkussen légge. Daar staot in wat Sperrewepse zijn en aaiemaaie, Spaonse naaiers en klokkebaaie, stiekeballe en bommekette en meuleneirs en wat tollekes en pollekes zijn en nog veel meer.
Ik em nog veel familie in Roosendaol en Wouw en ok in de naburige plotskes zoals Oudenbosch en op Heerle dus ik oor wel van oew vorderingen.
Agge dan, na oew studie op de vragen van het lieke ja kunt zégge dan, ja
'dan zijde gij van Roosendaol, dan zijde net als ikke!'

Houwdoe en veel succes gienderwijd.

U bent hier