h

'Wethouder moet door het stof'

17 juli 2010

'Wethouder moet door het stof'


'Raad Weert kritisch over inhuren van externe adviseur'

Wethouder Harrie Litjens (Weert Lokaal) heeft zijn excuses aangeboden aan de gemeenteraad omdat het college een externe adviseur inhuurde voordat de raad daar toestemming voor had gegeven.

Een bericht uit Dagblad de Limburger van zaterdag 17 juli 2010.

De hele raad was het erover eens dat de manier waarop het college met het inhuren van de adviseur was omgesprongen, niet de schoonheidsprijs verdiende. Oppositiepartijen D66 en SP waren nog het hardst in hun oordeel. "Het budgetrecht van de raad is op deze manier aangetast", vond Vincent van Brussel van D66. "Alles wat fout kon gaan is fout gegaan in dit dossier", voegde SP-fractievoorzitter Herman Beuvens toe.

Wethouder Litjens gaf aan dat een interne fout ervoor zorgde dat de raad de brief waarin het aanstellen van de adviseur werd besproken, niet op tijd had gekregen. "Daarvoor bied ik mijn excuses aan. Het had niet mogen gebeuren."

SP en D66 namen daar geen genoegen mee. Zij vielen vooral over de passage: 'voorafgaand aan het besluit van uw raad start de adviseur met zijn werkzaamheden.'

"U heeft dus willens en wetens de raad gepasseerd. En dat is toch opvallend voor iemand met zoveel ervaring in de gemeenteraad," zo stelde Herman Beuvens. SP en D66 hadden een motie van afkeuring in voorbereiding, maar dienden die uiteindelijk niet in. Onder meer vanwege het feit dat de fout niet alleen Litjens te verwijten viel. "Het hele college heeft liggen te slapen. Laat dit de eerste en meteen ook de laatste keer zijn", aldus Beuvens.

Ook over de beloning voor de adviseur was de raad niet te spreken. Vorig jaar was nog afgesproken dat externe adviseurs niet meer zouden verdienen dan de Balkenendenorm. "In het eerste de beste voorstel van dit college is daar wel sprake van. Daarop kan ik niets anders zeggen dan 'foei'", aldus PvdA-raadslid en oud-wethouder Leon Heuvelmans.

U bent hier