h

Jij, Ik, Wij, SP!! - een impressie van het congres door Angela Geurts

1 februari 2010

Jij, Ik, Wij, SP!! - een impressie van het congres door Angela Geurts

Op een swingende melodie van Bob Fosko klinkt 'Jij, Ik, Wij, SP!!' uit het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam. Afgelopen zaterdag was dit gevuld met ruim 1000 SP'ers die het XVIe congres van de Socialistische Partij bijwoonden.

Met dreigend tromgeroffel werd het congres geopend met een film over de stand van zaken in Nederland en ja, zelfs de wereld, volgens de SP. 'De knop moet om! In plaats van liberaal en asociaal, moeten we naar menselijk en sociaal. Een samenleving kan niet draaien op mensen die alleen maar geinteresseerd zijn in hun eigen geluk en hun eigen belang!,' schalt de stem van Agnes Kant. Het is duidelijk, volgens de SP heeft het neoliberalisme gefaald.

In een saamhorige en ontspannen sfeer wordt het er wordt een nieuw partijbestuur gekozen met Jan Marijnissen als voorzitter. Tijdens de discussie over het nieuwe congresstuk 'jij, ik, wij, SP' lijkt de sfeer even wat feller. Vooral wanneer Patrick Zoomermeijer van de afdeling Zaanstreek pleit voor het terugkrijgen van scherpte als anti-establishmentpartij. Hij betreurt het dat de SP de actie 'Laat de rijken de crisis betalen' niet steunt omdat men de basis te smal acht. Zelfs het verlies van leden en zetels in de peilingen doet de sfeer niet omslaan. Zoals de partij eigen is wordt er direct gedacht in oplossingen. Zo roepen enkele leden op meer de verschillen te benadrukken tussen de SP en andere partijen.

De SP is een partij met een brede basis, die altijd samen met de mensen ten strijde strekt en niet vanuit een ivoren torentje naar beneden kijkt hoe het land naar de knoppen gaat. Dat blijkt wel wanneer er uitgebreid tijd wordt gemaakt voor Judy Lock van FNV-schoonmaak. Terwijl haar collega's actie voeren tegen de uitbuiting van hun beroep, spreekt zij moedig het SP-congres toe: 'Vandaag is de dag dat schoonmakers zeggen: schoon genoeg, tot hier en niet verder.' De leden van het congres wuiven haar toe met poetsdoeken en zetten daar hun handtekening op als steunbetuiging. Dezelfde dag nog zijn alle poetsdoeken naar Amsterdam gebracht om aan elkaar genaaid te worden tot een grote poetsdoek. De SP'ers begrijpen dit soort wanhoop.

'Uit alle onderzoeken die wij doen komt een eenduidig beeld naar voren over de staat van onze publieke sector. Na jarenlange vermarkting en bezuinigingen is deze verschraalt, ontmenselijkt en verziekt door bureaucratie en managementslagen. De oplossingen van de ervaringsdeskundige liggen dan ook voor de hand' zegt Agnes Kant in haar toespraak. 'Waarom moeten mensen die er part nog deel aan hebben de crisis betalen? Waarom wordt er bezuinigd op onderwijs, zorg en zelfs de verpleeghuiszorg?' 'Schande!' wordt er in de zaal geroepen.

Kant vraagt zich af hoe Balkenende met Christelijke waarden van naastenliefde nog in de spiegel kan kijken. Ze stelt dat de SP zich voor moet bereiden op een reeks van verkiezingen, het kabinet staat namelijk op springen. Door de conclusies van de Commissie Davids over de oorlog in Irak, de keuzes die gemaakt moeten worden over Afghanistan en grote bezuinigingen die op komst zijn lopen de interne spanningen op in de coalitie. Ook haalt Kant fel uit naar Wouter Bos over het verhogen AOW leeftijd. Het congres schalt: '65 blijft 65!' Na haar toespraak opent ze de gemeenteraadsverkiezingen door alle lijstrekkers op het podium te vragen. Het podium is overvol!

De SP is klaar voor verandering!

Angela Geurts

U bent hier