h

Waar gn de komende verkiezingen eigenlijk over?

28 december 2009

Waar gn de komende verkiezingen eigenlijk over?

Een (gesproken) column van Paul Lempens tijdens het politiek café van december.

Vraag: waar gáán de komende verkiezingen eigenlijk over? Daar wil ik het even met u over hebben.

Volgens GroenLinks over de opwarming van de aarde. Maar zeker na afgelopen week zullen de mensen dan niet op je stemmen. 't Was zo koud, dat mag best een paar graden warmer. Vonden ze zelfs in Kopenhagen. Geen klimaat dus als thema.

Waar gaan de verkiezingen wèl over?

De dieren? Nee. De partij voor de dieren heeft het opgegeven. Tegen maart zijn alle dieren al preventief geruimd. Dus kunnen ze daar niet meer over mekkeren.

Armoede dan? Êrremooj? Nee. De SP was vroeger duidelijk. Tegen het stadhuis, tegen de Risse tegen de Gordijnen. Nu hebben ze het alleen over moeilijke woorden. 'Indicatiestelling. gebiedsontwikkeling, privatisering.' Niemand van de erremooijige in Weert snapt er nog wat van. Waar is de voedselbank gebleven? Geen armoede als thema deze campagne.

Zal het gaan over Trots op Weert? Gruuëts op Wieërt? Nee, die zijn vooral afwezig. En hun site leeg. Zelfs Rita twittert niet meer over Weert. En dan win je geen verkiezingen.

Vroeger kon je als gruuëtse Wieërtenaar stemmen op Verheggen. Maar sinds die niet meer mag bijklussen is-ie gestopt met de polletiek. En de rest is de weg kwijt. Ze brengen het geld tegenwoordig naar de Maasplassen van burgemeester Strous. Geen Trots op Weert.

'Buitenlanders' dan? In polletiek correcte termen: Integratie. Nu D66 ìn is, wordt Huize Stokbroeks-Vossen het laatste toevluchtsoord voor uitgerangeerde PvdA-ers. Maar we willen Göksel toch waarschuwen. Van Berdsfah hebben we nooit meer wat vernomen sinds hij bij D66 op de lijst kwam. Hij is snel geë migreerd. Nee, dankzij D66 is Wilders is niet meer nodig. Geen integratie dus als thema.

Bouwen dan? Nee. De bouwpastoors van de VVD hebben geen idee waar ze nog moeten bouwen. Ze hebben er uit pure wanhoop een website voor gemaakt. Je krijgt een prijs als je nog een goed idee voor ze hebt. Hoofdprijs: een broodje kebab van Altun. Met gratis stemkaart.
Dames en heren. Ik zal u vertellen waar het over zal gaan.
Net als voorgaande jaren zal het in Weert... nergens over gaan!

Harry Coolen, Onze Grote Leider uit Black Pantalonia, zei het vorige keer
duidelijk. In Weert hoeft niets te veranderen. Er is geen thema, het wordt zo saai en grijs als altijd.

Je zou weer terugverlangen naar de tijd van de WAP. De Weerter Actie Partij. Toen gìng het nog ergens over. Gratis bier, wildplakken, cafés altijd open. John, kom alsjeblieft terug!

Gelukkig nieuwjaar!

U bent hier