h

Een avondje theater van het ziekenhuis

25 april 2007

Een avondje theater van het ziekenhuis

De bijeenkomst van het Weerter ziekenhuis afgelopen maandag had vooral als conclusie dat de sprekers op het podium vóór een fusie waren. Het ontbrak echter pijnlijk aan een harde onderbouwing. Er is geen haalbaarheidsonderzoek gedaan. De eerlijkheid gebied te zeggen dat ook geen harde argumenten werden aangedragen tégen fusie. In de zeer beperkte tijd die er was voor vragen uit de zaal bleek wel een gezonde weerstand en wantrouwen tegenover deze schaalvergroting.

Wat steeds terugkeerde in de verhalen van de door het ziekenhuis opgevoerde deskundigen (het leek wel of men mekaar napraatte) was de veronderstelling ??dat er iets moet gebeuren met het oog op de toekomst want anders is er straks geen ziekenhuis meer??. Dezelfde bangmakerij voor de toekomst die de politiek bijvoorbeeld gebruikt om goede betaalbare huizen te slopen, sociale zekerheden voor werknemers en uitkeringsgerechtigden af te breken en goede thuiszorg kapot te maken door aanbestedingen. Geen wonder dat uit onderzoek van onder andere het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt dat Nederlanders bang zijn voor die ??toekomst??.

De ??onafhankelijke deskundige?? zijnde oud-CDA kamerlid en zorgbestuurder de heer Hillen bleek een zeer vooringenomen voorstander van ziekenhuisfusies en ging zelfs verder dan de directie. Het is tijd dat er nu eens écht onafhankelijk onderzoek wordt gedaan.

Grootste zorg, fusie of geen fusie, blijft het behoud van het ziekenhuis in Weert. De voortekenen zijn niet goed. Roermond stelt nu al dat het Weerter ziekenhuis al haar voorwaarden moet opgeven anders gaat de fusie niet door. Na recente fusies in Noord-Oost Brabant worden daar ziekenhuizen gesloten. Op de avond werden geen garanties afgegeven voor het behoud van een basisziekenhuis in Weert. Over het belang van de patiënt heb ik geen bestuurder gehoord. Het is de vraag of de aanwezigen ooit nog iets horen van de Cliëntenraad die door het ziekenhuis zelf is ingesteld. De non-communicatie met de inwoners heb je met één avondje theater niet opgelost.

U bent hier