Wmo - maatschappelijke ondersteuning
Wmo - maatschappelijke ondersteuning
Normaal klaagt de SP nooit over 'veel werk'; we zijn geen pietepeuters, maar nu is het wel al te gortig. Een visie over de maatschappelijke ondersteuning (Wmo), een van de belangrijkste besluiten die de raad binnenkort moet nemen, ploft vrijdagmiddag op de deurmat en dinsdagavond moet je dan daarover jouw mening geven. Dat kan dus niet. Zeker niet met alle bijlagen, verwijzingen, moeilijke taal en wetende dat het over de meest kwetsbare mensen in onze samenleving gaat; ouderen en gehandicapten. Ook was de SP de enige die tegen deze slechte wet heeft gestemd.
Door laat door te werken heb ik een SP-visie met uitgangspunten kunnen leveren, nog los van het voorstel van de gemeente dat dus veel te laat beschikbaar was. Hierbij de 'bottomline':
- De maatschappelijke ondersteuning moet mensen in staat stellen zelfstandig en volwaardig deel te nemen aan de samenleving, zodat iemand normaal kan functioneren zoals iemand zonder beperkingen of zonder belemmerende factoren.
- Eigen verantwoordelijkheid is goed. Het gaat hier echter vooral om mensen die hulp nodig hebben om zelfstandig te kunnen functioneren. Die eigen verantwoordelijkheid kunnen ze pas volledig aan als ze optimale hulp krijgen. Dat zou het uitgangspunt moeten zijn: optimale zorg zodat mensen zo goed mogelijk zelfstandig kunnen functioneren.
- Voorkomen moet worden dat mensen weer afhankelijk worden. Dus geen tafeltje dekje als iemand met een verhoogd aanrecht zelf kan en wil koken.
- Het recht op zorg moet behouden blijven. Het recht op huishoudelijke zorg zoals dat bestond in de AWBZ en tevens zorgrecht voor alle voorzieningen die onder de maatschappelijke ondersteuning vallen.
- De SP vindt dat de behoefte (het vastgestelde recht op zorg) het uitgangspunt behoort te zijn.
- Het beleid moet voorts tot doel hebben het bereiken van een sluitend netwerk van voorzieningen (Wonen, Welzijn en Zorg).
- Zie ook:
- Paul Lempens