h

Commissie-gedoe

21 april 2006

Commissie-gedoe

Op mijn weblog en op onze afdelingswebsite hebben we geen aandacht besteed aan het gedoe rondom de commissie-indeling en verdeling. Het is iets wat bijzonder intern gericht is en wat de burger niet interesseert. En, wat de burgemeester gisteren terecht zijn, al veel vergaderingen zijn "lucht", waar niets gebeurd.

Helaas heeft het toch veel energie gekost voor de griffie en de partijen om tot een besluit te komen. Volgens mij is het nu iets waar niemand blij mee is. Wij hebben in ieder geval niet ingestemd met de extra vergaderingen die er nu bijkomen.

Het begon met een prima voorstel van de VVD om met minder commissies en met een extra opiniërende raadsvergadering te komen waarin alle extra en zware onderwerpen in konden worden gepland. Klaar. Alleen heeft dat voorstel het niet gehaald door de tegenwerpingen van machtsblok CDA-PvdA (coalitiepartners VVD). Zonde. Het was een kans om minder te vergaderen, meer generalisten en minder detailisten te krijgen. Alhoewel het ook aan de mensen ligt, niet alleen aan de structuur dat er zoveel geouwehoerd wordt.

Bijzonder a-sociaal was het om het toestaan van commissieleden van buiten de raad te schrappen. Met name voor D66 (1 raadslid) is dat nadelig. De argumentatie was flinterdun. Geluisterd werd er niet (dat belooft wat voor de komende tijd). Het CDA zei wederom dat 'de kiezer dit zo had bedoeld'. "Maar het gaat hier over de voorbereidende commissies die geen besluiten nemen, niet over de raad zelf" zoals door SP-er Jan Tak werd aangegeven.

Tot slot was ook de belasting van onze partij en ons raadslid Herman Beuvens die nog een extra avond er bij krijgt (als-ie elke keer zou gaan) een reden voor ons om niet in te stemmen met de voorgestelde vergaderbrij.

Een PvdA-er adviseerde ons om dan maar keuzes te maken en bijvoorbeeld 'niet altijd aanwezig te zijn' bij commissievergaderingen. Ja natuurlijk doen we dat, dat hadden we net de afgelopen vier jaar ook steeds gedaan. Maar het was juist de PvdA die er een sport van maakte om bij te houden hoevaak de SP er wel of niet bij was (ze hadden blijkbaar niets beters te doen) en in de campagne en in de raad daar steeds over begonnen te zeiken. Gisteren heb ik ze geadviseerd in het vervolg hun bek mond hierover dus maar te houden.

U bent hier