h

Wethouder treedt af en weer aan

3 november 2005

Wethouder treedt af en weer aan

Zo maak je nog eens wat mee in de gemeenteraad van Weert!

Wethouder Peeters (VVD)Wethouder Peeters had niet zijn avond. Vlak voor de begrotingsbehandeling in de gemeenteraad kwam vanavond in de reguliere vergadering een voorstel over de peuterspeelzalen in bespreking.
Dit voorstel was slecht, zo liet iedereen weten. Ook de coalitiepartijen. Weert Lokaal diende 3 duidelijke moties in. De wethouder had op dat moment het voorstel moeten terugnemen. Echter er volgde een solo-actie (waarbij hij de rest van de wethouders verrastte) waarbij de wethouder zijn emoties niet meer in de hand had en verwijten maakte richting de raad. Er werd vanalles bijgehaald volgens hem.
Na een schorsing was het zo ver dat de wethouder aannam het vertrouwen in hem weg was aangezien de achterdocht overheerste. 'Daarom stop ik als wethouder van de gemeente Weert.' Waarna hij de zaal verliet. De raadsleden stomverbaasd achterlatend. Even daarvoor had ik tegen mijn D66-buurman al gegrapt: 'hij zal toch niet aftreden?'.

In de gesprekken die na het aftreden volgden kwamen de verhalen. Dat wellicht een lagere plaats op de VVD-lijst hem ertoe zou kunnen hebben gebracht? Dat de wethouder wel vaker het gevoel liet voorgaan op het verstand, vaak ten onrechte.
Toch vond ik het voorgevallen vooral menselijk. En er is niets mis mee dat politici hun emotie laten zien. Maar bij dit dossier was dat niet nodig geweest. De wethouder heeft het belang duidelijk overschat.

Na een half uurtje kwam de wethouder dan ook terug en verklaarde hij terug te komen op zijn woorden en gewoon aan te blijven. Ook omdat de coalitie hem nog steeds steunde. Hij merkte daarbij droogjes op dat 'de boodschap waarschijnlijk wel was overgekomen'.

Er zal nog wel over worden gesproken de komende dagen.

U bent hier