h

Landschapsvisie...de Bever heeft er lak aan.....

23 november 2015

Landschapsvisie...de Bever heeft er lak aan.....

Foto: Nico van den Bent
Afgelopen vrijdag heb ik mijn eerste excursie mee mogen maken die georganiseerd was door de gemeente, samen met 2 andere raadsleden en heel wat mensen van natuurorganisties "groene"clubs provincie, en ambtenaren van de gemeente én Wethouder Gabriels gingen we met de bus door de verschillende landschappen die Weert rijk is.

Na het verzamelen op de parkeerplaats bij "De Schutterhoeve" en het inschepen in de bus vertrokken we om de bovenstaande route te gaan afleggen om de verschillende landschapsstijlen te bekijken.

De bedoeling was dat er discussie onstond over hoe de een en de ander de inrichting van de landschappen ziet en ervaard. En dat gebeurde dan ook.

Vroeger

Het begrip "vroeger" werd al snel een mooi discussipunt want wat is nu "vroeger'is dat 30 jaar terug 100 jaar terug of 4000 jaar terug ... iets waar men dan ook niet uitgekomen is. Voor een welwillend ambtenaar dus geen senicure om een landschapsvisie te schrijven en daarin alle partijen en hun belangen ermee te behagen, en toch zal hij dat met het team moeten proberen om een visie te maken de zo breed mogelijk gedragen is.

Landschappen

We begonnen bij de "Tungelder wallen" wat een droog bos een mozaieklandschap is, sommige verstuivingen zijn al weer herstellende door allerei initiatieven van natuurliefhebbers.

Vervolgens aan de andere kant van de Maaseikerweg reden we het Kleinschalig gebied van oude graslanden en kampen in met een mozaiek van open en gesloten gebiedje met kleine bosages en een hoge natuurwaarde.

vervolgens reden we door een zone van natte heide ontginning door naar het moeras en peelgebied van de "moeselpeel"waar we mooie constructies gezien hebben avn de mens , maar ook van de uitgezette bevers.(zie foto's)

Foto: Nico van den Bent
Foto: Nico van den Bent
Foto: fam. van den Hurck / SP Weert

Op dit punt hebben we buiten de bus een levendige presentaie gehad van iemand van natuurmonumenten én een leuke discussie kunnen voeren.

Via Laar met haar bolle akkers en cultuurhistorische objecten kwamen we aan bij het Urnenveld op de "Boshoverheide" waar we helaas moesten constateren dat het Ministerie van Defensie het pad wat ooit was aangelegd voor anders-validen in een erbarmelijke toestand laat liggen, gelukkig heeft de gemeente hierover wel contact gehad met Defensie maar het wordt een punt van aandacht voor mij. dit kan dus echt niet. zeker niet als je adverteerd op de volgende site http://www.stadsgidsenweert.nl/urneveld-wandeling/ dat het rolstoelvriendelijk is.

Foto: Nico van den Bent

Al met al een mooie middag met goede gesprekken leuke sfeer en het maken van de nodige notieties tevreden huiswaarts gekeerd.

Foto: Nico van den Bent

Een compliment voor de organisatie is  hier op zijn plaats.

Landschapsvisie..... iedereen een eigen visie....vooral de Bevers.....

U bent hier