h

SP-ledendag Arnhem 31 mei 2015

1 juni 2015

SP-ledendag Arnhem 31 mei 2015

Foto: Riya Geboers

Een overvol terrein net aan de rand van Burgers Zoo in Arnhem, volgepakt met mensen. Overal op ruggen, hoofden, ballonnen, paraplu’s en tassen het symbool van de SP, de rode gestyleerde tomaat. Aan de zijkanten kraampjes; om petities te tekenen tegen de ongelijkheid “Er is genoeg voor iedereen”, “tegen kernwapens”, de SP winkel met SP-oorbellen, t-shirts, jassen, teenslippers en natuurlijk boeken. Onder andere het nieuwste boek van Emile Roemer “Het kan wel: tussen Binnenhof en buitenwereld”, je kon het door hemzelf laten signeren met een persoonlijke opdracht erin. En over de volle breedte het hoofdpodium met aan weerszijden tussen de hoge dennenbomen enorme tv-schermen. Jongeren, scootmobielers, gezinnen met kinderen, ouderen; zo’n drieduizend SP-ers van alle leeftijden waren uit het hele land in Arnhem samen gekomen voor de SP-ledendag op deze herfstachtige zondag in de lente.

Sjaak Bral en Bob Fosko verzorgden de presentatie. Jan Marijnissen opende de dag. Afgelopen week maakte hij zijn bekend dat hij wil vertrekken als partijvoorzitter. Roemer bedankte Marijnissen voor zijn jarenlange inzet voor de partij. Ook Tiny Kox, de fractievoorzitter in de Eerste Kamer, kwam aan het woord. Hij sprak over de verkiezingswinst van de SP bij de Provinciale Statenverkiezingen, waardoor de SP nu negen zetels in de senaat heeft. En toen live-muziek door Bots, bekend van het nummer ‘Er is genoeg voor iedereen’. Er werd goed meegezongen.

Foto: Riya Geboers

’s Middags waren er debatten met kamerleden. Ik was bij de discussies over veiligheid & terrorisme en over zorg. Wat een sprekers Ronald van Raak en Nine Kooiman, Henk van Gerwen en Renske Leijten:  bevlogen, enorme dossierkennis, humor. Veel vragen en opmerkingen uit de zaal. Vooral bij de zorg kwamen absurde zorgsituaties naar voren, alsof je in een roman van Kafka terecht bent gekomen. Drie kwartier waren te kort voor het publiek, maar de tijd werd goed bewaakt. We moeten hen maar eens vragen om naar Weert te komen om uit eerste hand te horen hoe het ervoor staat in het land.

En dan nog tussendoor naar de dieren kijken, naar het schitterende regenwoud in de bush, frietje eten en naar de afsluiting door Emile Roemer. “Rutte zei dit weekend dat mensen die hun baan verliezen niet meteen een uitkering aan moeten vragen. Eerst tienduizenden mensen in de zorg hun baan laten verliezen. En dan krijgen ze dit te horen. Een premier onwaardig.” Roemer zei dat hij er trots op is dat zoveel  SP’ers actie voeren voor goede zorg. Ondanks de regen, was het een mooie dag, daar in Arnhem.

Tekst: Riya Geboers 1 juni 2015

U bent hier