h

Tegeltaks

19 juli 2017

Tegeltaks

Deze week verscheen er een cartoon op de website Weertdegekste.nl dat de SP voorstander is van het afschaffen van de hondenbelasting. En vandaag verschenen er berichten in de media dat een nieuw te vormen gemeente in Noord-Brabant een ‘tegeltaks’ wil invoeren. Hoe dingen soms samenkomen.

Foto: Rim Beckers / www.weertdegekste.nl

Eerst de hondenbelasting. Die heeft niks met honden te maken. Het geld wat ermee wordt opgehaald gaat in de grote pot van de gemeente. Het innen is duur want je moet ook heel betuttelend controleurs langs de deur sturen om te kijken of mensen wel of geen hond hebben. En nogmaals het wordt niet gebruikt voor het opruimen van hondenpoep of het aanleggen van hondenvoorzieningen.

Hondenbelasting klinkt ‘als de gebruiker betaald’ en daarom lukt het waarschijnlijk ook nog zo veel gemeenten om het te verkopen als noodzakelijk. Maar enkele maanden terug schaften Amsterdam en kort geleden ook Rotterdam de onzin af.

Weert wil ook af van onzinbelastingen, of laat ik het dan maar ‘klein grut-belastingen’ noemen zoals precario (terrassenbelasting voor cafés en restaurants). Daarom steunde de SP het voorstel om het afschaffen van de precariobelasting te onderzoeken.  CDA-raadslid Sijben merkte met een grote glimlach terecht op dat ik namens de SP ook nog andere onzinbelastingen in het vizier had. Want ik hoop dat het met de hondenbelasting snel hetzelfde gaat.

Ik denk namelijk dat je probleempjes in de samenleving links en rechts niet maar weer met een belasting oplost. Van Kooten en de Bie hadden dat in de jaren ’80 wat mij betreft al feilloos in de gaten en maakten een briljant stukje over de ‘volkstuinenbelasting’.

Fantasiebelastingen. En de tegeltaks is de nieuwste. Toegegeven het klinkt ook weer mooi als ‘de gebruiker betaald’. Hoe meer oppervlak aan bestrating in je tuin hebt, hoe meer water er niet in de grond zakt en in het riool terecht komt wat wateroverlast versterkt. De tegeltaks is daarmee meer een bestratingsboete.  

Je kunt beter mensen stimuleren om hemelwater in hun eigen tuin te laten infiltreren. Als je een vierkante meter bestrating op het laagste punt vervangt door een vierkante meter grint kom je al een heel eind. De gemeente en de provincie gaan daar zelfs subsidies voor geven.

En de overheid kan nog veel beter haar best doen. Lokaal. Als gemeente investeren in groen. Een goed plan ontwikkelen over hoe om te gaan met meer hemelwater. Samenwerken met waterschappen en waterzuiveringen zoals ik afgelopen week tijdens het werkbezoek aan het Waterbedrijf Limburg heb gezien. Weert is hiermee goed bezig.

Maar voor mij is dat niet het punt. Want er komt weer een belasting bij. Op de een of andere manier treffen die fantasiebelastingen waarvan het lijkt of ze gedrag zouden moeten veranderen (hondenbelasting) of dat ook daadwerkelijk willen (tegeltaks) vooral de mensen die het al het zwaarst hebben. Mensen die geen extra lasten kunnen dragen. Het gaat toch beter met Nederland? Met de economie? De ziektekosten dalen niet. De huur ook niet. En dan krijg je er nog een tegeltaks bij.

De rekening wordt sowieso niet neergelegd bij diegenen bij wie de rekening hoort.

Wat we via de belasting aan moeten pakken? Inkomensverschillen! Meer belasting op vermogen, minder belasting op arbeid. Daarmee kunnen we ook in Nederland een kleine revolutie in gang zetten. Als dat het nieuwe kabinet daar maar eens mee begint, al ben ik er bang voor, dan kunnen gemeenten gerust al die gemeentelijke fantasiebelastingen afschaffen.

En geen nieuwe invoeren.

Jeroen Goubet

U bent hier