h

Groter is niet beter

4 oktober 2016

Groter is niet beter

Het mag geen nieuws zijn dat de SP meestal geen voorstander is van schaalvergroting. De menselijke maat is eigenlijk altijd de juiste schaal.
Dat groter niet beter is bewijst het Weerter ziekenhuis vandaag. Het SJG komt de laatste jaren eigenlijk alleen nog maar positief in het nieuws. Hoge waarderingscijfers van patiënten, keurmerken, uitbreiding van het aantal specialismen, investeringen in het gebouw en in technieken, enzovoorts. 

En vandaag bleek ook dat het ziekenhuis in de top vijf van financieel gezonde ziekenhuizen in Nederland staat. In een 'financiële stresstest' haalde het Sint Jans Gasthuis de maximale score.

Hoe anders was dat tien jaar geleden. Of hoe anders werd dat toen voorgesteld moet ik zeggen. Hans Hillen, toen nog geen minister, kwam de iedereen vertellen dat het vijf voor twaalf was. Het Weerter ziekenhuis was op sterven na dood. Fuseren was de enige oplossing. Weert moest fuseren met Roermond, of beter gezegd opgeslokt worden door het grotere Roermondse ziekenhuis. Het zou daarbij zomaar kunnen dat het Weerter ziekenhuis gesloopt zou worden en vervangen door een high-tech spiksplinternieuw gebouw ergens langs de A2 tussen de twee steden. Een beetje het model Orbis Medisch Centrum in Sittard-Geleen zeg maar.

We zijn een paar jaar verder. De problemen bij het Orbis Medisch Centrum hebben we de afgelopen jaren kunnen zien. Wel geld voor robotjes die je eten aan het ziekenhuisbed komen brengen, geen geld voor personeel, voor goede zorg. Leve de schaalvergroting?

Gelukkig staat het Weerter ziekenhuis er nog. De fusie kwam er niet. Het nieuwe gebouw kwam er niet. En het gaat fantastisch. Het Weerter ziekenhuis is één van de kleinste in Nederland en één van de beste. Groter is niet beter.

U bent hier