h

Verdachtmaking deal kazerne is niet oké

20 februari 2016

Verdachtmaking deal kazerne is niet oké

Politiek zoals je het niet graag ziet deze week. Onlangs sloot de gemeente een vastgoedovereenkomst over de verkoop van de voormalige Van Hornekazerne aan een private partij die daar tal van sociale initiatieven gaat ontwikkelen. Over de deal werd afgelopen woensdag gesproken tijdens de commissievergadering Ruimte. Een raadslid van het CDA deed drie kwartier lang zijn best om deze deal verdacht te maken. Kwaliteitskrant De Limburger deed er gisteren een schepje bovenop.

Doordat de griep ook mij te pakken heeft gehad was ik niet bij die vergadering aanwezig. Erg jammer. Ik heb wel geluisterd. Veel als-dit-dan-dat opmerkingen. Dan begint het bij mij al snel te jeuken…

De SP berichtte eerder erg enthousiast te zijn over de overeenkomst. Het maakt gewenste ontwikkelingen in Weert-West mogelijk. Sociale winst voor Weert. Meer mensen vinden dat zo bleek wel tijdens een bijeenkomst voor bewoners en geïnteresseerden onlangs in middelbare school Het College. Het enthousiasme wordt ook door de meeste partijen in de gemeenteraad gedeeld. Maar om de een of andere reden is er altijd een soort van verzet geweest tegen de plannen vanuit het CDA.

Toen de plannen voor Weert-West in 2014/2015 als één geheel gepresenteerd werden kwam er al tegengas. Het project moest als een ‘majeur project’ gezien worden aldus het CDA. En er werd meteen op gewezen dat de nieuwe coalitie van SP, VVD en Weert Lokaal juist geen nieuwe ‘majeure projecten’ meer wilde doen.

En zo ging het de afgelopen jaren vaker. Maar dat op de achtergrond aan de rem trekken komt steeds meer op de voorgrond terecht . En daarom reageer ik er nu ook op.  

Het lijkt wel alsof het altijd om procedures en regeltjes gaat. Wat er ook gebeurt, welke actie er ook ondernomen wordt, het moet altijd net even iets anders volgens het CDA. De juiste regels zijn niet toegepast. Er zouden andere procedures moeten gelden. Vooral als het om projecten gaat waar de nek voor uitgestoken wordt.

Willen we vooruit of niet? Willen we veertig jaar getreuzel en stoffigheid doorbreken of niet? Ik had graag gezien dat dit soort gedurfde deals ook tot stand waren gekomen toen het CDA meebestuurde in Weert.

Wethouder van Eersel verweerde zich kranig woensdag. De deal is niet schimmig.

En één vraag waar het CDA zich zo zover verbaasde; 'hoe kan het dat de gemeente Weert voor 1,7 miljoen euro grond eigenlijk voor niets krijgt?' Goed onderhandelen! Wat staat daar voor de kopers van de kazerne tegenover? De kans om daar goede dingen te ontwikkelen! En ja, ze verdienen daar geld aan. Dat mag ook als je risico neemt. Jammer dat het CDA ook deze ondernemers met het hart op de goede plaats verdacht maakt.

Aanstaande woensdag raadsvergadering. Als het spelletje dan verder gaat zal ik mijn mond zeker niet houden want de griep heb ik al verslagen.

Jeroen Goubet

U bent hier