h

De Limburger gaat weer flink de mist in

22 mei 2015

De Limburger gaat weer flink de mist in

Dagblad De Limburger presenteert donderdag een reactie op de keuzes die de gemeente wil maken om richting 2018 uit de financiële problemen te komen. Niet voor de eerste keer verteld de krant het verhaal niet volledig en niet juist.

Met name op het gebied van de zorg gaat de krant de mist in. Er wordt gesteld dat de gemeente tot 2018 zo’n 1.7 miljoen euro bezuinigd op zorg en WMO. Dit klopt niet.

Dit is namelijk geen bezuiniging van de gemeente maar van het Rijk. De gemeente krijgt van dit kabinet simpelweg minder geld om die taken uit te voeren. Deze bezuiniging is al bekend en dus niet nieuw.Overigens zit het grootste deel, 1,3 miljoen, niet bij zorg maar bij de participatiewet. Dit is het deel van de nieuwe taken die de gemeente heeft gekregen op het gebied van werk.

Van wat er overblijft moet tot 2018 inderdaad een half miljoen bezuinigd worden op jeugdzorg. Maar de WMO, waar bijvoorbeeld thuiszorg onder valt, krijgt er juist een dikke ton bij.

Voor 2016 krijgt de gemeente van het Rijk al een korting van 560.000 euro op zorg en werk voor de kiezen. De Limburger schrijft niet dat de gemeente deze korting voor volgend jaar gewoon opvangt. Zo snel en zo hard bezuinigen is niet verantwoord volgens het college.

Wat ook niet vermeld wordt is de investering van een ton per jaar in vernieuwende projecten op het gebied van zorg en werk. Niet alleen bezuinigen dus, ook geld investeren. Een belangrijke wens van de SP overigens.

Wat er tenslotte wel staat over investeren klopt niet. De krant schrijft dat er geld komt voor  de IJzeren Man. Hier bedoeld men waarschijnlijk het naastgelegen gebied ‘Weert-west’, (KMS, De Lichtenberg, Nelissenhofweg, manege, enzovoorts) mee.

Ook dit is trouwens een sociale investering omdat dit hele gebied een maatschappelijke functie krijgt, het gebied gaat open. En door deze investering vanuit Weert is de provincie wellicht bereid om ook de beurs te trekken.

Kortom, het krantenbericht is op sommige punten niet volledig en op andere punten ronduit onjuist.

De SP zal later met een volledige reactie op de ‘keuzecatalogus’ komen die de gemeente gisteren naar buiten bracht.

Jeroen Goubet

U bent hier