h

Wie het eerst haalt, wie het eerst maalt

29 juni 2018

Wie het eerst haalt, wie het eerst maalt

Foto: Sjoerd van Hoof / www.weertdegekste.nl

Er komt een kiosk in Weert. Een lang gekoesterde wens. Voor optredens, evenementen enzovoorts. En die komt aan het Sint Raphaëlpad. Waarom daar was mijn eerste reactie. Maar tijdens de commissievergadering Ruimte vorige week werd er veel duidelijk.

De gemeente heeft vorig jaar ruim drie miljoen euro van de provincie gekregen voor allerlei projecten die de Binnenstad moeten gaan versterken. Net zoals zoveel binnensteden kampt Weert al jarenlang met lagere bezoekersaantallen en leegstaande winkelpanden. Door investeringen in meer groen, het museum, speeltoestellen voor kinderen, evenementen, waterpartijen én een kiosk moet de binnenstad aantrekkelijker worden. Op leegstand heeft de gemeente tenslotte maar een beperkte invloed, daar moeten vooral pandeigenaren op aangekeken worden.

Terug naar de kiosk. Daarvoor heeft de gemeente vorig jaar uit het potje van drie miljoen geld gereserveerd. Iedereen die met een goed plan voor een kiosk komt kan er aanspraak op maken.

En dat plan is er gekomen. Het Regionaal Instituut voor Kunst en Cultuur (RICK) en Theater De Huiskamer, beide gevestigd aan het Sint Raphaëlpad, en Bureau Beeldvang hebben een plan ingediend. Ze hebben zelf een ontwerp laten maken, constructietekeningen, prijsberekeningen, de hele mikmak en zijn met een kant-en-klaar plan naar de gemeente gegaan. Gemeente voldoet dit aan de eisen om aanspraak te maken op het subsidiepotje? Het antwoord van de gemeente daarop is ja.

Een gemakkelijk besluit vervolgens voor de gemeenteraad zou je zeggen.

Maar met name de VVD en DUS Weert en trouwens ook enkele binnenstadondernemers dachten daar in de commissievergadering en ook gisterenavond tijdens de raadsvergadering anders over.

Wat is er dan aan de hand? De betreffende ondernemers hadden ook graag een kiosk gewild! Ze dienden in de commissievergadering al een verzoek tot inspraak in maar waren er toen niet. Gisteren kwam de inspraak er alsnog. Maar blijkbaar waren ze niet alleen afwezig tijdens de commissievergadering, ze hadden niet de moeite genomen om de discussie aldaar te volgen.

Want er vielen harde woorden gisteren en men was niet of nauwelijks op de hoogte van hoe het plan tot stand is gekomen. Het ging een overigens maar een beetje over de kiosk en voor de rest kwamen er ook hele opsommingen over wat de gemeente allemaal niet goed doet in de binnenstad. Mij bekroop het gevoel dat zelfs wanneer het begint te regenen dat wel eens de schuld van de gemeente zou kunnen zijn. Ik vraag me ook af of zij het gros van de ondernemers in de binnenstad vertegenwoordigden met hun pleidooi, ik heb reden om daaraan te twijfelen.

Maar dat terzijde, ik dwaal alweer af.

Terug naar de kiosk. Of het ‘prieeltje’ zoals raadslid Lambers van de VVD het minachtend noemde. VVD en DUS Weert wilden net als de drie binnenstadondernemers een verplaatsbare kiosk. Dat werd door wethouder Van den Heuvel trouwens droogjes toegezegd. ‘Er is al een verplaatsbare kiosk. Die staat in Altweerterheide en die is in het beheer van de plaatselijke harmonie. Die kun je huren, ze zetten hem waarschijnlijk tegen een vergoeding ook zelf op de gewenste locatie in elkaar.’

Wat mij betreft gaat het daar niet eens om. Het gaat er mij zelfs niet om dat de gemeente ook gisteren uit deze hoek weer de schuld kreeg met een slecht plan te komen, geen oog te hebben voor de binnenstad, de Langstraat om zeep te hebben geholpen, ondernemers aan het Sint Raphaëlpad te bevoordelen enzovoorts.

Waar het mij om gaat is dat het geen plan van de gemeente is, maar een plan van onderop. Een plan van ondernemers, een plan vanuit de samenleving. Kant-en-klaar. Daar vraagt de politiek altijd om en dat kreeg de politiek gisteren. Maar voor VVD en DUS Weert nu dus even niet.

Nee dat ook weer niet. het plan an sich, zonder de gehele discussie eromheen, vonden VVD en DUS Weert uiteraard wel heel goed. Lof voor het initiatief. Dat dan weer wel. Of toch niet, want het kon ook wel eens een hangplek voor jeugd worden. Een veredelde Jongeren Ontmoeting Plaats. Om de verwarring compleet de maken pleitte DUS-raadslid Rob van Dooren tegen het einde van de discussie plots voor een vaste kiosk op de Korenmarkt. Toch werd een amendement (wijzigingsvoorstel) voor een verplaatsbare kiosk ingediend door DUS Weert en de VVD. Het kan aan mij liggen, maar ik snapte er niks meer van. Het leek net politiek.

Het amendement werd ingediend, maar haalde het niet. Het voorstel voor de kiosk werd ook ingediend en haalde het gelukkig. De kiosk komt er. Met tegenstem van de VVD en DUS Weert. Dat dan weer wel.

Jeroen Goubet

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier