h

Een winnaar die slecht verliezer kan spelen

27 april 2018

Een winnaar die slecht verliezer kan spelen

De verkiezingen in Weert hebben een bijzondere uitslag opgeleverd. Informateur René Laenen van Weert Lokaal heeft in de afgelopen weken zijn best gedaan om een moeilijke puzzel te leggen over hoe de stad te besturen. Na gesprekken met de politieke partijen, het college van B&W en veertig (!) Weertenaren variërend van niet stemmers tot mensen die zich spontaan hebben aangemeld en van partijen die niet in de raad gekozen zijn tot directeuren van culturele instellingen heeft hij conclusies getrokken. Niet iedereen is het daarmee eens.

Heel beknopt zijn die conclusies (en daarmee doe ik eigenlijk onrecht aan zijn uitgebreide werk) de volgende. Ten eerste, er is geen reden voor een radicale koerswijziging in het beleid want het oude College van B&W heeft het goed gedaan. Dus dat moet door. Ten tweede, doe recht aan de verkiezingsuitslag. En ten derde, waag een poging om tot een zo breed mogelijk (raads)programma te komen.

De eindconclusie van Laenen is het vormen van een ‘coalitie’ bestaande uit vier partijen te weten Weert Lokaal, VVD, CDA en SP. Coalitie tussen haakjes omdat er ook voor de ‘oppositie’ een grote rol is weg gelegd. DUS Weert, D66 en PvdA mogen meeschrijven aan het raadsprogramma (volgens wethouder Gabriëls zelfs hele hoofdstukken). Eigenlijk geen coalitie en oppositie meer dus.

Een bijzonder experiment.

Ik had verwacht dat ze bij de tweede grote winnaar van de verkiezingen, DUS Weert, in hun nopjes zouden zijn. Het komen tot een raadsprogramma was één van de belangrijkste programmapunten van de partij en raadslid Beenders heeft het in de afgelopen jaren ook meermalen in vergaderingen verkondigd. Maar in plaats van dat de champagne open gaat zijn de druiven zuur…

In een bijeenkomst vorige week donderdag waar Laenen zijn plannen ontvouwde vielen al harde woorden. Dat kan een eerste emotie zijn dacht ik. Maar deze week schrijft DUS in een brief dat de partij geen behoefte heeft aan zelfs maar een verkennend gesprek aanstaande maandag. Over hoe het vormen van een bestuur verder aan te pakken. Terwijl de informateur vorige week donderdag duidelijk aangaf dat de manier waarop dat raadsprogramma precies tot stand gaat komen nog open staat voor discussie.

Maar DUS weet het al. De Ultieme Samenwerking wil niet samenwerken. Nog niet één keer luisteren om daarna nog altijd 'nee' te kunnen zeggen. ‘DUS doet het anderz’ stond op de verkiezingsposters maar ik kan me niet voorstellen dat de mensen die op DUS stemden dit zo anderz voor ogen hadden.

De SP behaalde 1841 stemmen en ging van vier naar twee zetels. Dan ken je je plek. De partij heeft zich daarom bescheiden opgesteld maar is toch gevraagd om deel te nemen in een nieuw stadsbestuur. DUS Weert behaalde 1920 stemmen en drie zetels maar ontleent zich daaraan blijkbaar wel het recht op arrogantie.

En het laatste wat ik kwalijk vind is de rol van enkel (oud)journalisten uit de regionale media. Ik heb altijd geleerd dat journalisten onafhankelijk dienen te berichten maar in meerdere columns en andere uitlatingen is DUS in de afgelopen jaren bejubeld. Ik ben niet op mijn mond gevallen en heb dat ook wel eens aangekaart. Maar op tegenargumenten gaat men steevast niet (publiekelijk) in. Iets met wegen en waarheidsvinding? Blijkbaar zijn voorkeuren belangrijker.

Maar dat terzijde. De Ultieme Samenwerking wil alleen samenwerken als het volgens haar eigen voorwaarden gaat. En alleen als er een wethouder geleverd mag worden zo schat ik in. Prima als dat je opzet is maar zeg het dan gewoon.

Jeroen Goubet

U bent hier