h

Autoverkopers

3 februari 2018

Autoverkopers

Een oud-collega SP-raadslid vertelde me ooit dat hij verkiezingstijd eigenlijk niet leuk vond. ‘Ik voel me dan net een autoverkoper die moet vertellen dat het exemplaar in mijn showroom helemaal geweldig is en dat de evenknie van de concurrent helemaal niks is. Terwijl ik eigenlijk weet dat ook die auto goed is, maar dat er alleen wat andere accessoires op zitten!’

Dit stukje is eigenlijk onderdeel van een grappige anekdote die te maken heeft met de vastelaovundj en die ik volgende week graag aan de geïntersseerde vertel met een glas/plastic bier in de hand. Ik gebruik ‘m hier om op de hypocrisie van de campagnetijd te laten zien.

Raadsleden, wethouders, politici, van welke partij dan ook zijn vier jaar lang bezig om dingen voor elkaar te krijgen. Namens de mensen die voor hen gekozen hebben maar óók namens de mensen die dat niet hebben gedaan! En ik mag best zeggen, in Weert gaat dat goed. Want je hebt natuurlijk coalitie, oppositie, afspraken over hoe iets gaat, gemurmel als dat niet zo loopt, enzovoorts…

Maar over het algemeen, nou nee zelfs veel beter dan ik had verwacht, is het vier jaar soepel gegaan in Weert. Het College van B&W kwam uiteraard met plannen voor de gemeente, de raad velde daar een oordeel over en het is absoluut niet zo geweest dat de coalitiepartijen die samen het college van B&W steunen zich star opgesteld hebben. Ook oppositiepartijen hebben in de pap kunnen brokkelen. Serieuze ideeën werden serieus genomen en indien van toepassing uitgevoerd. En de manier waarop dat is gegaan is daar ben ik echt trots op. Dat is ook in het belang van de stad.

En daarom is het soms moeilijk om nu ineens die autoverkoper te zijn.

Ik begin me dan ook , voor het eerst in vier jaar, een beetje te irriteren. Vandaar dit stukje uiteraard. Iedere politicus, iedere lijsttrekker is nu een beetje autoverkoper, maar pronken met andermans veren daar houd ik niet van.

Het CDA was van de week vol lof over de toegezegde 380.000 euro van Gedeputeerde Mackus voor het opknappen van openluchttheater de Lichtenberg.

Ik kan me nog goed herinneren hoe de partij minder dan een jaar geleden met hangen en wurgen was te overtuigen van de verkoop van het complex. Coalitiepartijen SP, VVD, en Weert Lokaal hebben daar echt moeite voor moeten doen om ze aan boord te krijgen, te overtuigen van het plan. 'We willen ook de oppositie mee want we geloven erin' Raadslid Sijben was in eerste instantie mordicus tegen. Verandering van inzicht is prima, maar heb ook nu het lef om dan te zeggen van ‘ja, wij vonden het eerst niks maar uiteindelijk heeft het College van B&W het goed gedaan en de centen van onze Mackus zijn de kers op de taart’. Maar er wordt gepreekt voor eigen parochie.  

En de VVD leidde ondertussen haar eigen Kamerleden rond om te laten zien hoe geweldig het allemaal is. Ja leuk, als het allemaal al geregeld is. Toen er tien jaar geleden een SP-Kamerlid op bezoek kwam gebeurde er helemaal niks, niet in Den Haag, niet bij de gemeente. Maar eerlijk is eerlijk, Van Eersel heeft het wel allemaal geregeld. Niet het CDA.

Ach ja, campagnetijd. Ik denk dat er nog veel veren zullen prijken in de komende paar weken. Iedereen wil de beste autoverkoper zijn. En ik zal mijn auto ook aanprijzen als de beste ook al ben ik altijd op de fiets…

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier