h

Bouwplannen langs kanaal niet laten wachten op mouttoren en hijskraan

14 januari 2018

Bouwplannen langs kanaal niet laten wachten op mouttoren en hijskraan

Weert wil vooruit. Er is een grote behoefte aan met name betaalbare woningen. Van levensbelang om ervoor te zorgen dat iedereen, dus ook jongeren en mensen met een wat smallere beurs in Weert kunnen (blijven) wonen. Want we hebben iedereen hard nodig.

Foto: Jeroen Goubet / onbekend

Ook van belang is dat betaalbare woningen niet alleen in de buitenwijken gebouwd worden. Ook in het stadscentrum moet er voor iedereen plek zijn.

En daarom wordt er op dit moment gewerkt aan een nieuwbouwplan, 207 woningen op een prachtige plek in het centrum van de stad langs de Zuid Willemsvaart. 76 van die 207 woningen zijn sociale huurwoningen! Een nu wat troosteloos gebied langs het kanaal wordt binnen enkele jaren een bruisende nieuwe buurt midden in de stad.

Omdat de buurt midden in de stad ligt is er uiteraard de nodige historie op deze plek te vinden. Zo stond in het gebied ooit het landbouwbelang met daartegenaan de veelbesproken hijskraan. Een stukje verderop staat een overblijfsel van de voormalige Werthabrouwerij, de mouttoren.

Met erfgoed moet je met respect omgaan. Moois wat er is moet je proberen te behouden, moois wat er niet meer is moet je proberen terug te brengen. En natuurlijk het liefst er een nieuwe, nuttige bestemming aan geven.

Persoonlijk vindt ik daarom dat de mouttoren òf gesloopt en als als appartementencomplex herbouwd moet worden, òf we laten de toren staan en bouwen de veel mooiere, oorspronkelijke brouwerijgebouwen er weer tegen aan. Met daarin appartementen. En ondanks dat veel Weertenaren de hijskraan van het landbouwbelang steevast als ‘oud ijzer’ betitelen vindt ik dat de constructie terug geplaatst moet worden. Op de plek waar het stond, naast het huidige Ceres-gebouw.

Maar dat terzijde.

Ik begrijp dat deze discussie gevoelig ligt en daarom goed gevoerd moet worden. Het College van Burgemeester en Wethouders heeft er daarom goed aan gedaan om eventuele plannen voor de mouttoren en de hijskraan los te koppelen van de rest van het plan, de woningbouw. Een discussie daarover mag de woningbouw, waar zo een grote behoefte aan is, niet in de weg zitten. Weert wil vooruit.

Want over die woningbouw is de gemeenteraad het volgens mij grotendeels eens. Ik vond het dan ook raar dat er afgelopen week in de informatiebijeenkomst Ruimte wat gemor was te horen over het voornemen van B&W om de plannen los te koppelen. Ik vindt dat juist sjiek.

En wat ik nog sjieker vindt is dat B&W voorstellen pas later dit jaar of mogelijk zelfs begin volgens jaar een besluit te nemen over de mouttoren en de hijskraan. Zo krijgt een nieuwe gemeenteraad en een nieuw College van B&W de mogelijkheid om die belangrijke beslissing te nemen. Niet ‘over het graf heen regeren’, respect voor de democratie.

En tot slot zou ik nog een derde duit in het zakje willen doen. Eventuele plannen voor de mouttoren en de hijskraan zou ik graag losgekoppeld willen zien. Nu worden ze beiden steeds in één adem genoemd. Wat mij betreft moet de gemeenteraad straks apart kunnen beslissen.

Dat gezegd hebbende, nu zo snel mogelijk beginnen met bouwen!

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier