h

Arrogantie

20 maart 2015

Arrogantie

De verkiezingsuitslag is duidelijk. De SP hoort in het Limburgse provinciebestuur. Maar denkt de zittende macht daar ook zo over?

SP lijsttrekker Daan Prevoo zei gisteren tijdens het verkiezingsfeest in de Nieuwe Nor in Heerlen dat de SP niet zomaar aanschuift in een Limburgse coalitie. Belangrijke SP punten moeten duidelijk herkenbaar zijn. Hij heeft alle recht om dat te zeggen want de SP is ruim de derde partij in Limburg geworden. Het verschil met de grotere twee, CDA en PVV, is maar klein.

Daartegenover verschijnt vandaag een bericht dat het CDA door wil gaan met de huidige coalitie. Ook al heeft die geen meerderheid meer. En de partners verloren, nee, een pak slaag gekregen. Klinkt als de VVD in Den Haag. Och ja, dan vragen we er toch nog een partij bij? Die mag tekenen bij het kruisje. GroenLinks was voor de verkiezingen al op vrijersvoeten en toonde zich gewillig.

Een coalitie van het CDA plus verliezers? Met daarin papa CDA (11 zetels) en kleintjes zoals de VVD (5 zetels), PvdA (4 zetels), GroenLinks (2 zetels) en vooruit winnaar D66 (4 zetels) die braaf mogen volgen?  Mij klinkt dat als arrogantie in de oren.

Is het niet beter om recht te doen aan de verkiezingsuitslag? Ik begrijp dat een coalitie tussen het CDA en PVV er gezien de puinhoop die de Wilderspartij er drie jaar geleden van heeft gemaakt niet inzit. En omdat ik het niet meer dan logisch vindt dat de grootste in de coalitie zit valt de PVV af.

Maar daarna moet je wat mij betreft de SP vinden. Ga van daaruit kijken naar een meerheid en niet denkend vanuit de huidige coalitie.

Bijvoorbeeld een coalitie van winnaars. CDA, SP, D66 en de Partij voor de Dieren. Of aansluiting zoeken tussen de eerste drie en dan toch GroenLinks of de PvdA, die houden het verlies nog beperkt.

Ik hoop dat een Limburgse coalitie met daarin in ieder geval de SP en het CDA lukt. En waarom niet. Ik stond zelf vorig jaar in Weert mede aan de basis van een coalitie waarin SP en VVD deelnemen. Op papier ook twee tegenpolen.

Hoe dat kan?

Wat je daarbij nodig hebt is lef. Lef om niet te blijven hangen in dingen uit het verleden of klassieke verschillen. Van beide kanten uit. Dat is ballast. Waarover kun je het eens worden? Als je het vanuit die hoek benaderd blijft er verassend weinig over waarin je ècht onoverbrugbaar verschilt. En de coalitie hoeft ook geen gesloten blok te zijn. Als één coalitiepartij een keer ergens echt niet in mee wil dan hoeft dat niet het einde te betekenen. Als je het vooraf maar van elkaar weet en het goed bespreekt. Daarin zie ik wel een uitdaging.

Want wat je daarbij niet nodig hebt is arrogantie. Arrogantie dat de macht aan jou is. En iedereen moet volgen als kleintjes achter papa.

Ik hoop dat meneer Koopmans voor lef kiest. En ik wens Daan Prevoo en zijn onderhandelaars héél veel succes toe!

Jeroen Goubet

U bent hier