h

Net een gewone vent

12 december 2013

Net een gewone vent

Gisteren besprak ik samen met de fractievoorzitters van de andere Weerter partijen tijdens een lunch met meneer Bovens, de gouverneur van Limburg. De gouverneur, of commissaris van de koning, was op ambtsbezoek in Weert.

Normaal is de SP nogal kritisch op bobo-bezoeken. Maar naast de gebruikelijke bestuurlijke praatjes mocht ik van tevoren ook zelf gespreksonderwerpen indienen voor bij het broodje. Dat heb ik ook gedaan, dat biedt kansen. Hoe vaak spreek je met zo iemand?

Mede op initiatief van de SP werd er gesproken over alle nieuwe zorg zoals de jeugdzorg die de gemeente vanaf 2015 moet uitvoeren in plaats van de landelijke overheid nu. Ook wilde ik het hebben over regionale samenwerking tussen gemeentes, hoe dat beter en met minder gedoe kan.

Samen met D66 begon ik over die nieuwe zorgtaken voor de gemeente. Ik vertelde aan de gouverneur dat dit de grootste uitdaging voor de komende vier jaar, de tijd dat de nieuw gekozen gemeenteraad er straks zit, wordt. Iedereen knikte. De gouverneur begreep de zorgen en zegde heel eerlijk dat hij het vervelend vindt dat er geen duidelijk uit Den Haag komt. Hoe moet het straks? Maar helaas misschien het belangrijkste, hoeveel geld krijgen de gemeentes daarvoor? Hij was het met me eens dat zorgtaken naar de gemeentes brengen toch ook vooral een bezuiniging is en dat hij net zo goed als de gemeentes nog met veel vragen zit.

Dat was een goed begin.

Daarna ging het over regionale samenwerking. Uitgelegd hoe dat volgens de SP moet. Doen als het nuttig is. Als je door samenwerking met Nederweert goedkoper wegen in beide gemeentes kunt asfalteren moet je dat doen. Als dat je door samenwerking met Cranendonck in beide gemeentes een bieb kunt houden moet je dat ook doen.

Maar geen gekunstelde samenwerking in Midden Limburg met onnodige verplichtingen en vage projecten waar miljoenen in gestoken worden. Extra bestuurders die veel verdienen en geen controle meer over belastinggeld door mensen die wel gekozen zijn, de gemeenteraad.

De gouverneur was het dik en dubbel eens. Hij ergerde zich er zelfs aan.  ‘Je ziet overal dat ze op van dat soort samenwerking terug aan het komen zijn’. Hij noemde het voorbeeld van Venlo waar ze met de gebakken peren zitten van de Floriade.

Nuttig, democratisch en je nergens op vastpinnen. Hij vond het prima dat Weert ook samenwerking met Brabant en in het bijzonder Eindhoven moet zoeken.

Helaas was er te weinig tijd om het ook nog over armoedebestrijding te hebben. Ook dat had ik graag in willen brengen.

Opmerkelijk trouwens hoe sociaal en eensgezind andere fractievoorzitters tegen de gouverneur praatten. Ze zullen het vast allemaal menen, maar als ze nu ook precies zo praatten tijdens raadsvergaderingen dan was het allemaal een stuk gemakkelijker.

Ben ik om voor bobo-bezoeken? Nou, misschien een beetje. Ook daar kun je het over een gelijkwaardigere, menswaardige en solidaire maatschappij hebben. Kritisch en netjes.

Overal tegen zijn we al lang niet meer, het gaat erom hoe je het meeste bereikt. En de gouverneur luisterde ook gewoon, het was net een gewone vent…

Jeroen Goubet

U bent hier