h

Miljoenendeal met een vraagteken

1 september 2013

Miljoenendeal met een vraagteken

Afgelopen week kondigde de gemeente met tromgeroffel een vastgoeddeal ter waarde van meer dan vijf miljoen euro voor het nieuwe industrieterrein Kampershoek-Noord aan. Een tussenpartij krijgt het 'recht van eerste koop' op de grond en probeert die via haar eigen netwerk te verkopen. Zodra dat lukt koopt de tussenpartij de grond van de gemeente.

Klinkt goed, maar toch voelt er iets niet helemaal goed. Want wat als er niks verkocht wordt? Niet zo'n raar idee in deze tijd. Hoe krijgt de gemeente de grond dan weer terug? Of wat als het bedrijf zelf na een tijdje zegt het lukt niet?

Het doet me op de een of andere manier denken aan de deal die zeven jaar geleden met Defensie werd gemaakt. Defensie kocht toen het a href="https://weert.sp.nl/bericht/924/050429-raad_gaat_verder_mee_in_kms_uitbr...">KMS-terrein van de gemeente plus de Nelissenhofweg en de grond waarop het Bisschoppelijk College stond.

Het resultaat daarvan is bekend. De KMS gaat weg, de gemeente moet maar zien of ze de grond weer terugkrijgt en er niet bij inschiet, er is aan kans dat het College-terrein nog jaren braak ligt en de Nelissenhofweg is afgesloten omdat Defensie niets aan onderhoud doet.

Zo een fout moet Weert niet nog een keer maken. Bij de verkoop van het KMS-grond was de SP als enige kritisch. Hopelijk zijn nu meer partijen dat, we moeten immers leren van fouten.

Maar als de wethouder met een goed verhaal komt waaruit blijkt dat alle risico's zijn afgedekt, op papier en met een handtekening eronder en allemaal in openbaarheid, niet achter gesloten deuren, dan kan de SP ook gewoon dit plan steunen.

Jeroen Goubet

U bent hier