h

Overwinning bewoners Parklat, rechter verbiedt absurde huurstijging

4 juli 2013

Overwinning bewoners Parklat, rechter verbiedt absurde huurstijging

Bewoners van de Parkflat in Weert hoeven definitief niet akkoord te gaan met een inkomensafhankelijke huurverhoging. De commerciële verhuurder ASR, eigenaar van de flat, wilde dit de bewoners zonder overleg opleggen. De bewoners, verenigd in een bewonerscommissie, stapten naar de rechter en die geeft hen nu gelijk.

De bewoners stapten in maart van dit jaar naar de rechter. Ze waren het niet eens met een inkomensafhankelijke huurverhoging, ook wel een gluurverhoging te noemen. De bewoners vonden naar mijn mening terecht dat een commerciele verhuurder niets te maken heeft met hun inkomen. Huren konden zo in sommige gevallen wel in één keer tot 6,5 procent stijgen.

Na de gang naar de rechter en enige publiciteit bond ASR snel in en ging het inkomensafhankelijke plan van tafel. Maar de bewoners kwamen van de regen in de drup. Want het nieuwe plan van ASR was een algemene huurverhoging van 4procent voor iedereen. 2,5 procent inflatiecorrectie plus 1.5 procent extra! Omdat er weer geen overleg was zetten de bewoners de procedure door.

De bewoners beriepen zich op de overlegwet. Een verhuurder moet volgend de wet bij een wijziging van zijn huurbeleid altijd overleggen met een bewonerscommissie of de huurcommissie. Maar ASR weigerde steeds overleg omdat het vond dat er geen sprake was van veranderd beleid. De rechter geeft ASR nu ongelijk. De extra verhoging van 1,5% is wel degelijk gewijzigd beleid en de bewoners hoeven dit dan ook niet te betalen.

Het succes van de bewoners toont aan dat de 'gewone' huurder het met succes op kan nemen tegen onrecht van een grote commerciële verhuurder. Dat is een felicitatie en een applaus waard!

Jeroen Goubet

U bent hier