h

Gebiedsontwikkeling Midden Limburg; een gevaar voor de democratie

22 juli 2013

Gebiedsontwikkeling Midden Limburg; een gevaar voor de democratie

'Regiofonds vaart nieuwe koers' kopte Dagblad de Limburger vorige week uiterst positief. Maar wat de SP betreft vaart het regiofonds een ramkoers.

Waar de SP vorig jaar het falliet van de Gebiedsontwikkeling Midden Limburg (regionale samenwerking) zag in het niet-afstemmen van de bouw van twee waterskibanen in Midden-Limburg, ziet de organisatie dat zelf heel anders. Een nieuwe naam geeft aan dat het bestuurlijke gedrocht zichzelf in stand wil houden, sterker nog, men wil meer macht. Men vindt al die gemeenteraden maar lastig.

'Elk besluit moet nu eerst aan de gemeenteraden worden voorgelegd. Dat leidt tot stroperigheid', zegt secretaris Gerdo Peters van GOML in de krant.

De snode plannen om de raden buitenspel te zetten worden toegelicht. 'Drie stuurgroepen, waarin overheden, ondernemers en maatschappelijke partners zijn vertegenwoordigd, werken de projecten inhoudelijk uit en hebben zelf beslissingsbevoegdheid. Zij hoeven dus niet meer voor elk project naar de raad.'

Een uitholling van de democratie en een schoffering van democratisch gekozen volksvertegenwoordigers. In 2009 kozen de raden juist voor de huidige constructie om de beslissende stem over het uitgeven van belastinggeld in eigen hand te houden.

Maar de arrogante houding is tekenend voor de organisatie. Na al vele malen teruggefloten te zijn begrijpt men nog steeds niet dat men geen democratische legitimiteit heeft.

Een ander voorbeeld. Keer op keer heeft de gemeente Weert al aangegeven niet mee te willen betalen aan het opknappen van de provinciale weg tussen Weert en Roermond. Dat is een taak van de provincie, niet de gemeente zoals de naam van dit soort wegen al zegt. Toch brengt de GOML het nu alweer naar voren. Men blijft maar proberen het erdoor te drukken.'Brussel in het klein' noemde oud-SP raadslid Paul Lempens het al eens.

De organisatie zal met haar ramkoers tegen de democratie ook nu weer de SP op haar pad vinden. De SP zal er het voortouw in nemen dat de gemeenteraad geen millimeter van haar bevoegdheid afstaat.

Jeroen Goubet

SP verbaast zich over kabelskibaan bij Maasplassen
Raad stelt voorwaarden aan projecten regiofonds

U bent hier