h

Raad Weert heeft zichzelf niet in de hand

12 april 2013

Raad Weert heeft zichzelf niet in de hand

Aanstaande maandag gaat de gemeenteraad van Weert verder met vergaderen. Dit omdat de raadsvergadering afgelopen woensdag én gisteren niet afgerond kon worden. Onvoorstelbaar.

Gisteravond rond een uur of tien werd tijdens de vergadering duidelijk dat een aantal partijen die avond niet meer over het belangrijke onderwerp 'rekenkamerrapport Poort van Limburg' wensten te praten. Men wilde het hele verhaal in één keer behandelen en men vond dat dat ook tijdens de tweede avond van de raadsvergadering niet meer ging lukken. Een derde avond aanstaande maandag zou nodig zijn.

De gemeenteraad die haar eigen onvermogen om beknopt te vergaderen gaat organiseren. Onvoorstelbaar.

Een boze SP. Afhandelen die hap, nu, vanavond!

De burgemeester gooide als raadsvoorzitter olie op het vuur door heel stellig te zeggen dat hij niet na elf uur door wilde vergaderen. Hij sloeg daarmee de deur dicht voor een aantal partijen die net als de SP verder wilden.

'Voorzitter, de SP heeft ernstige bezwaren tegen doorvergaderen op maandag. Een aantal belangrijke andere afspraken moeten daarvoor verzet worden en dat willen we niet. De gemeenteraad is de baas. Als u na elf uur niet door wilt vergaderen, maar de raad wel, dan hebben we ook een plaatsvervangend raadsvoorzitter' zo vertelde SP fractievoorzitter Jeroen Goubet.

Het hielp niet. De meerderheid wilde toch naar de maandag. SP raadslid Paul Lempens wilde daarop dan maar meteen de motie van wantrouwen die de SP in de broekzak heeft voor het hele verhaal rond het rekenkamerrapport over de Poort van Limburg indienen. Na een paniekerige schorsing ging de voorzitter ook daar niet op in. 'De agenda is al eerder vastgesteld'.

De SP zal maandag met de grootst mogelijke tegenzin in de bankjes gaan zitten en de afspraken afzeggen.

Een zevental kandidaat SP-raadsleden waar maandag eigenlijk ook een afspraak mee stond zal ik oproepen om op de publieke tribune te komen zitten. Afgelopen woensdag stond de burgemeester, als voorzitter van de gemeenteraad, gasten op de publieke tribune het toe om te klappen en boe te roepen tijdens de vergadering. Terwijl het publiek zich volgens de regels op geen enkele manier met de discussie mag bemoeien.

Hij zal maandag toch niet ineens streng gaan zijn?

Jeroen Goubet

U bent hier