h

De voedselbank: Meer behoefte, minder sponsors en onbegrip bij de gemeente

16 april 2013

De voedselbank: Meer behoefte, minder sponsors en onbegrip bij de gemeente

Mede op initiatief van de SP waren vandaag raadsleden van SP, PvdA en CDA op bezoek bij de voedselbank in Weert. De voedselbank krijgt het moeilijker. Meer mensen doen een beroep terwijl er minder voedsel binnenkomt. Daarbovenop zijn er wat problemen met de gemeente.

178 gezinnen doen een beroep op de voedselbank in Weert. Dat zijn ongeveer in totaal zo'n 500 mensen. Twintig vrijwilligers zetten zich in waarbij Johan Knook sinds een vijftal jaren de leiding op zich heeft genomen.

De problemen met de gemeente lijken op het eerste gezicht niet heel groot of over heel veel geld te gaan. Met de nadruk op lijken. Want voor een vrijwilligersorganisatie als de voedselbank zijn ze dat wel. Stroomrekeningen terwijl een meter niet klopt, plotseling een rioolheffing krijgen terwijl er in het pand geen afvoeren aanwezig zijn en er eerder kwijtscheldingen mogelijk waren, meer zaken waar met pas en meetwerk iets aan te doen moeten zijn.

Het grootste probleem lijkt echter een verwaterd contact tussen de gemeente, de wethouder en de ambtenaren enerzijds en de voedselbank anderzijds. Onbekend maakt onbemind.

De drie aanwezige partijen waren alle drie van mening dat daar iets aan te doen moet zijn. Daar willen ze ook VVD en Weert Lokaal die niet aanwezig waren gewoon in betrekken. Dit moet en kan opgelost worden. Volgende week vindt de commissievergadering Welzijn plaats, waar het aan de orde zou kunnen komen.

Verder hoor je in een gesprek met de vrijwilligers begrijpelijk maar helaas schrijnende verhalen. Mensen die van 7 euro per week rond moeten komen, gezinnen van vijf die van 70 euro per maand rond moeten komen. 'Je gelooft soms niet hoe creatief mensen dan worden om er toch uit te komen' zo vertelde Johan. En de voedselbank weet ook dat dit het topje van de ijsberg is. Veel mensen schamen zich te diep om een beroep te doen.

Met dat in het achterhoofd jammer om te horen dat er nog veel onbegrip is. Veel mensen denken dat cli?nten profiteren, wat bijna uit te sluiten is gezien de strenge toelatingseisen en de vele redenen waardoor ze niet meer in aanmerking voor hulp komen als ze een misstap begaan.

'Het is natuurlijk jammer dat er een voedselbank nodig is, maar tegelijk is het ook goed dat we er kunnen zijn' zo besloot Johan Knook. Fantastisch werk doen deze mensen waar nog veel meer waardering voor zou moeten zijn.

Jeroen Goubet

De website van de voedselbank.
uit 2005: Voedselbank Weert verdient steun

U bent hier