h

Shoppinglab: Een creatief alternatief voor weer een miljoenenbouwput in de Binnenstad

10 maart 2013

Shoppinglab: Een creatief alternatief voor weer een miljoenenbouwput in de Binnenstad

Ergens volgend jaar verhuisd het Weerter stadhuis van haar huidige locatie in de Beekstraat naar de nieuwbouw aan de Wilhelminasingel / Driesveldlaan. Een enorm terrein midden in de binnenstad van Weert komt vrij. Maar dat is op dit moment een vloek, geen zegen. Want geld voor ambitieuze projecten is er niet en er is ook geen gouden idee voor een goede invulling van het "Beekstraatkwartier". Tot nu toe.

Sinds een jaar of twee wordt er nagedacht over wat er met het gebied moet gebeuren. Appartementen zijn er in Weert genoeg. Veel nieuwbouwplannen zijn al afgeblazen. Winkels dan? Veel panden in de binnenstad staan leeg dus extra winkeloppervlak creëren lijkt ook geen slimme zet.

Al snel ontstaat er in 2011 een plan. Het gebied wordt in tweeën geknipt.

Het noordelijke deel - de woningen rond het parkeerdek, het dek zelf en de parkeergarage - wordt intact gelaten. Het stadhuis wordt gesloopt en het parkeerdek wordt daar uitgebreid of er wordt een bazaarachtige markthal gebouwd. Grotere ontwikkelingen kunnen indien gewenst later plaatsvinden.

Het zuidelijke deel wordt zodra het beschikbaar komt herontwikkeld door private partijen. Er komt een doorsteek tussen de Beekstraat en de Hoogstraat.

In eerste instantie zag dit plan er prima uit. Maar langzaam aan gebeurde er het een en ander. Het zuidelijke deel werd steeds groter gemaakt, de plannen veranderden om de haverklap, werden ingewikkelder en ambitieuzer, maar vooral kwam er steeds meer nieuwe winkelruimte. Dat is ongewenst. Ook blijft de financiering onduidelijk.

Het college van B&W heeft daarop aangegeven niet verder te willen met het plan. Met een uitgebreide onderbouwing trouwens. Binnenkort wordt er vast weer over gesproken door de raad.

Maar wat dan?

Onlangs kreeg ik een nieuw idee gepresenteerd door twee jonge frisse Weerter ondernemers met een eigen projectontwikkelingbureautje genaamd Skice.

Beide ondernemers vinden grootschalige sloop en bouwplannen achterhaald. Kapitaalvernietiging, niet duurzaam en risicovol. Skice richt zich juist op kleinschaligheid, renovatie, lage investeringskosten en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Hun idee voor het stadhuisgebouw heet Shoppinglab. Shoppinglab is een experimenteel winkelcentrum waar ondernemers, kunstenaars, particulieren, verenigingen, maatschappelijke instellingen of wie dan ook tegen een lage prijs een kleine ruimte huren om een nieuw idee uit te proberen.

Een winkeltje waar zelfgemaakte soep verkocht wordt, een breiwinkel waar ouderen hun dag gevuld krijgen met het maken en verkopen van hun eigen producten, verstandelijk gehandicapten die vers kant en klare toetjes of voorgerechten voor restaurants in de omgeving maken, bestaande binnenstadondernemers die zonder grote risico?s kunnen uitproberen of een nieuw idee aanslaat, en ga maar door. Een concept moet binnen een bepaalde tijd aanslaan anders moet het plaatsmaken. Succesvolle idee?n stromen door naar 'echte' winkelpanden. Er is al veel interesse.

Ook zijn er volop mogelijkheden voor stageplekken. De lage huurprijzen zijn mogelijk omdat er maar weinig investeringskosten terugverdiend hoeven te worden. Onderhoud en ramen wassen kan bovendien door scholieren die een vak leren uitgevoerd worden. Het plan wordt nu verder uitgewerkt en als de gemeente ervoor kiest kan Shoppinglab al volgend jaar van start gaan.

Ik omarm het initiatief. Veel kansen. Het is uniek en fris, lage kosten, geen sloop, geen bouwputten, het speelt in op het veranderende winkelgedrag van mensen, geeft de binnenstad een broodnodige impuls, zet Weert op de kaart maar sluit ook aan bij SP gedachten als duurzaamheid, de menselijke maat en maatschappelijk ondernemen.

Het is nu aan de politiek om de keuze te maken. Wil de raad toch door met het door B en W afgewezen doorsteek-plan? Of wil de raad vol inzetten op dit initiatief? Aan het enthousiasme van Skice om deze kans voor Weert mogelijk te maken zal het niet liggen!

Jeroen Goubet

Meer over Shoppinglab op facebook.

U bent hier