h

Wegstemmen KMS dom besluit

17 februari 2013

Wegstemmen KMS dom besluit

Donderdag stemde een meerderheid in de Tweede Kamer vóór het verplaatsen van de Koninklijke Militaire School van Weert naar Ermelo. Een motie van CDA en D66 om niet te verplaatsen werd trouwens ook door de SP Kamerfractie gesteund.

Weert alweer in de hoek waar de klappen vallen. Maar vooral het defensiepersoneel natuurlijk en alle aanleverende bedrijven. Je wordt er niet vrolijk van.

Wat mij betreft heeft de gemeente een moedig gevecht geleverd. Maar je krijgt sterk het gevoel dat men in Den Haag ziende blind en horende doof is voor argumenten. Als je je zonder vooroordeel een beetje in het dossier verdiept komt wat mij betreft vooral naar boven dat de verplaatsing bijna onmogelijk een besparing op kan leveren.

Nieuwbouw in Ermelo kost geld, het af laten vloeien van personeel kost geld, de zorg voor de rijksmonumenten op het KMS-terrein, en eigenlijk het noodzakelijke onderhoud op het gehele terrein kost geld?

Volgens mij heeft een ambtelijke top op het ministerie gerekend en een besluit genomen dat is gebaseerd op een papieren werkelijkheid. Want zowel het vorige als het huidige kabinet is onbuigzaam.

Wat er nu met het terrein moet gebeuren is de volgende vraag. Volgens mij kun je er alleen als geheel iets mee doen. In ieder geval moet de gemeente het (voorlopig) niet kopen.

In 2004, toen de gemeente de grond voor miljoenen aan defensie verkocht zette alleen de SP in de Weerter gemeenteraad daar vraagtekens bij. Want wat als de KMS ooit uit Weert zou vertrekken? Vreemd genoeg werd daar door de politiek lacherig over gedaan. Vreemd want in de overeenkomst met defensie staat dat de gemeente als eerste in aanmerking komt om de grond terug te kopen, maar niet tegen welke prijs.

Wat mij betreft mag defensie het dan nu ook voorlopig opsoppen. De gemeente kan niet nog een groot miljoenenproject gebruiken waar ze zich weer aan kan vertillen?

Jeroen Goubet

Uit 2011: Mogelijk vertrek KMS uit Weert
Uit 2004: SP stemt niet in met uitbreiding KMS

U bent hier