h

VVD en Weert Lokaal laten grote kansen Moesdijk liggen

6 november 2011

VVD en Weert Lokaal laten grote kansen Moesdijk liggen

Op een treurige manier werd er deze week in de Weerter gemeenteraad gepraat over de PDV-locatie Moesdijk. Een PDV (perifere Detailhandel Vestiging) is een plek waar grote bedrijven zoals bouwmarkten, keukenaanbieders, tuincentra en wat nog meer zich vestigen. Detailhandel die te groot is voor het centrum van een stad. In 2008 is besloten dat de Moesdijk de PDV locatie van Weert is en blijft.

Maar er moet wat gebeuren. De Moesdijk is rommelig en daarom niet aantrekkelijk. Vanaf de jaren '80 van de vorige eeuw volgebouwd met van alles en nog wat zonder duidelijk beleid. Een stukje België in Weert. De SP, D66 en de PvdA willen dat er iets gebeurt. Er zijn genoeg kansen, met name door voorstellen van belangrijke ondernemers in het gebied zelf, om de zaak op te knappen. Maar afgelopen week werd pijnlijk duidelijk dat de coalitiepartijen in de Weerter gemeenteraad dat niet willen.

Vooral de VVD en Weert Lokaal zijn na jaren nog steeds diep verbitterd dat er geen Frunpark-winkelcentrum in Kampershoek-Noord komt. En daarom frustreren ze nu de ontwikkeling van de Moesdijk. D66 en de SP wilden via een amendement (wijzigingsvoorstel) afdwingen dat de gemeente meer de regie neemt om de Moesdijk te ontwikkelen. Weert Lokaal en de VVD reageerden bijna allergisch. 'Geen cent erbij' klonk uit hun monden. D66, destijds ook voorstander van het Frunpark, laat een veel positiever geluid horen door mede te pleiten voor het opknappen van de Moesdijk. Een liberaal geluid waar de VVD een voorbeeld aan kan nemen.

De SP deed een voorstel om een bredere 'branchering' in het gebied mogelijk te maken. De SP zou bijvoorbeeld ook graag zien dat het mogelijk wordt voor discountsupermarkten zoals de Aldi om zich in het gebied te vestigen. Elders in Nederland blijkt dat dit de grote publiekstrekkers zijn voor zo een winkelgebied. De SP is vóór ondernemers. Zolang dit maar niet ten koste gaat van de supermarkten in de Weerter wijken.

De reactie van de VVD die daarop volgde was de vreemdste van de avond. De partij die zich als vertegenwoordiger ziet van ondernemers, middenstanders, pleitte voor meer regels, op te leggen aan bedrijven die zich op de Moesdijk zouden willen vestigen. De VVD is bang dat het ten koste gaat van winkels in het Weerter centrum. Precies het argument waarom de SP geen voorstander was van het Frunpark. In een hele vreemde beweging geeft de VVD daarmee toe dat hun steun voor het Frunpark destijds verkeerd was.

Alles valt stil op de Moesdijk. De ondernemers wachten, de gemeente wacht, de provincie wacht met subsidies, iedereen wacht. Om vervolgens te klagen dat er niks gebeurt. Het is vooral schrijnend dat het college afwachtend is. Ze is er om te stad te besturen en vooruit te kijken. Daadkracht waar duizenden mensen op stemden. Maar geeft nu letterlijk toe dat ze geen visie voor het gebied wil ontwikkelen. De handoek in de ring. Wellicht ingegeven door de coalitiepartijen waarvan ze de steun, of juist het gebrek daaraan, nodig heeft.

De SP wil vooruit met de Moesdijk. Het Weerter college, ingegeven door Weert Lokaal en de VVD wil dat niet. Oud zuur. Een gemiste kans voor onze stad.

Jeroen Goubet

SP kiest voor kwaliteit detailhandel Moesdijk

U bent hier