h

'Thema-avond veiligheid in Weert'

21 november 2011

'Thema-avond veiligheid in Weert'

De Weerter SP en VVD hebben de handen ineen geslagen om een thema-avond over veiligheid te organiseren. Afgelopen week werd in het stadhuis gediscussieerd en gedebatteerd over de veiligheid en leefbaarheid in Weert. Tijdens de avond stonden een aantal vragen centraal: Wat kan of moet de gemeente doen om haar inwoners zich veiliger te laten voelen? Wat kan of mag de gemeente niet doen? Wat kan of mag de burger zelf doen om zich veiliger te voelen? Wat kan of mag de inwoner van de gemeente verwachten?

 Stefan Berlijn
Foto: Stefan Berlijn

Een artikel in Typisch Weert van zondag 20 november 2011 door Stefan Berlijn

Een drietal sprekers was uitgenodigd om een aantal standpunten te geven en leiding te geven aan de discussie. Frits Neigh van Lier, adviseur publieke veiligheid en voormalig korpschef van de gemeentepolitie, Chris Baerveldt, socioloog en criminoloog aan de universiteit van Utrecht en Vincent Zwijnenberg, wethouder integrale veiligheid in Roermond waren de drie gastsprekers. Enkele tientallen belangstellenden, onder wie enkele raadsleden en vertegenwoordigers van wijk- en dorpsraden en de burgemeester waren aanwezig.

"Tijdens deze avond willen we graag tot oplossingen komen en niet blijven hangen in het maken van verwijten", aldus Frans van Eersel van de Weerter VVD. "De VVD, en ook de SP, zien Weert als een woon-, werk-, recreatie- en winkelstad. Als je dan hoort dat er vorig jaar ruim 100 inbraken in vakantiepark Weerterbergen hebben plaatsgevonden, dan schrik je wel. Zoiets is niet goed voor het toerisme in Weert. Structureel is er door de gemeenteraad de komende jaren 250.000 euro beschikbaar gesteld om in te zetten voor het verhogen van de veiligheid. Dat geld moeten we goed gaan inzetten. De cijfers zeggen dat het aantal delicten in Weert dalen, maar het onveiligheidsgevoel van de Weertenaren stijgt juist."

In een korte introductie gaf socioloog en criminoloog Chris Baerveldt dat het niet gaat om hoe hard je iemand aanpakt, maar hoe snel. "Je kunt beter iemand gelijk drie weken in de cel zetten dan over één jaar bijvoorbeeld drie maanden." De socioloog gaf tevens het advies aan de gemeente om zich niet te verschuilen achter stoere taal en bezuinigingen. "Het gaat om daden en niet om woorden. Mensen moeten resultaat zien om zich ook daadwerkelijk veiliger te voelen. Bezuinigingen zijn er, zeker in deze tijd, altijd wel. Maar desondanks hebben de gemeente en de politie een duidelijke taak om zorg te dragen voor de veiligheid", aldus Baerveldt. Verder gaf de hoogleraar aan ook niet al te veel vertrouwen op camera's. "Het is symboolpolitiek en je moet waken voor het zogenaamde verplaatsingseffect. Natuurlijk kun je bepaalde gebieden, zoals de Oelemarkt in Weert, veilig maken. Maar de criminaliteit zal zich gaan verplaatsen en er bestaat ook de kans dat criminelen zich met andere delicten bezig gaan houden."

 Stefan Berlijn
Foto: Stefan Berlijn

Veiligheidsadviseur Frits Neigh van Lier schetste een aantal problemen waar de politie mee te maken heeft. "De politietaken worden geprivatiseerd en de veiligheidszorg wordt gedomineerd door economische factoren. We zien steeds meer particulier beveiligers in publiek domein. Zo heeft Trigion 's nachts bijvoorbeeld tweemaal zoveel auto's op de weg als de politie. Verder is de criminaliteit wel afgenomen, maar het onveiligheidsgevoel bij de burger niet", aldus Neigh van Lier.

De veiligheidsadviseur beaamde dat de wijkagent een cruciale rol voor de veiligheidsbeleving voor bewoners speelt, maar dat deze slechts dertig procent van zijn tijd ook daadwerkelijk aanwezig is in zijn wijk. "Bureaucratie houdt de politieagent van de straat waardoor de afstand tussen burger en politie alleen maar is toegenomen. De Servilliusstraat is een perfect voorbeeld van het succes van een kleinschalig wijkgericht project." Verder benadrukte Neigh van Lier dat burgers voor elkaar moeten opkomen en elkaar moeten aanspreken op ongewenst gedrag.

Vincent Zwijnenberg gaf aan dat er een duidelijk verschil was tussen het veiligheidsniveau en het veiligheidsgevoel van de burgers. "Positieve communicatie over veiligheid draagt zeker bij tot positievere gedachten bij burgers. Hier speelt de media een zeer belangrijke rol. De veelal negatieve berichtgeving is een belangrijke reden waarom mensen zich onveilig voelen", aldus de wethouder. "Veiligheid vraagt ook participatie van de burgers die hun eigen verantwoordelijkheid moeten nemen." Saillant detail dat tijdens de avond naar voren kwam, is dat Weert als een van de weinige gemeenten in Limburg niet is aangesloten bij Burgernet.

Na afloop van de presentaties werd er in drie groepen gedebatteerd over de stellingen. Weinig verassend resultaat was dat er veel kritiek was op het functioneren van de politie. Slechte bereikbaarheid was vooral een veelgehoorde klacht. Veel mensen vinden dat de politie beter moet communiceren en de wijkagent meer tijd moet geven om in zijn wijk aanwezig te zijn. Toch werd ook de burgers zelf verweten veelal teveel achterover te leunen. De burgemeester gaf aan dat een van zijn speerpunten de veiligheid is. "We moeten goede en duidelijke afspraken maken met elkaar en veiligheid met passie uitdragen, dan kunnen we Weert veiliger maken. Een goed advies dat ik vanavond heb gehoord, neem ik zeer ter harte: kritiek van de burger is gratis advies", aldus burgemeester Heijmans.

Meer weten? Zie ook dit artikel op de website Weertdekegste.nl, ook met foto's.
VVD en SP organiseren avond 'Veiligheid is van ons allemaal'

U bent hier