h

'Cameratoezicht mogelijk in Weert'

6 november 2011

'Cameratoezicht mogelijk in Weert'

Na enkele flinke discussies in de commissie- en gemeenteraadsvergaderingen is de kogel dan door de kerk: burgemeester Heijmans kan, in overleg met het openbaar ministerie en de politie, cameratoezicht instellen in de gemeente Weert

Een artikel in Typisch Weert van zondag november door Stefan Berlijn

Om dat voor elkaar te krijgen moest de burgemeester toezeggen, nadat hij eerder aangaf geen voor- of tegenstander te zijn van cameratoezicht, zeer serieus de mogelijkheden van toezicht met camera's te bekijken en indien ook nodig dit middel te gebruiken.

Vooral de VVD wilde dit graag van de burgemeester horen. "ik vindt dat u er nogal luchtig over doet, maar voor ons is het erg belangrijk dat cameratoezicht niet geschuwd wordt indien het nodig blijkt te zijn om het toe te passen", aldus Bert Lempens namens de VVD

De SP wilde graag via een tweetal moties de vinger aan de pols houden, maar een motie werd ingetrokken en de ander werd aangehouden. &%34;Cameratoezicht moet een noodmaatregel blijven en graag willen wij als raad enig toezicht blijven houden op het gebruik van camera's en de termijn van gebruik. Via de motie willen we dan ook dat de burgemeester, indien mogelijk, de fractievoorzitters inlicht over het gebruik van camera's. Uiteindelijk zijn wij de volksvertegenwoordigers", aldus Paul Lempens namens de socialisten. De andere partijen voelden daar niet voor en namen genoegen met de toezegging van de burgemeester dat er op enig moment een evaluatie van het gebruik van cameratoezicht zal komen zoals dit ook verwoord stond in een amendement van Weert Lokaal, CDA en VVD.

Leon Heuvelmans van de PvdA was niet blij dat de coalitiepartijen blijkbaar geen ruimte voor discussie overlieten. "Het amendement geeft aan dat de rijen gesloten zijn. Het is niet netjes dat de andere partijen daar niet bij betrokken zijn. We weten dat het een populistische maatregel is om overal maar camera's te hangen, maar laten we voorop stellen dat het voorstel geen vrijbrief is om dat ook daadwerkelijk te gaan doen", aldus Heuvelmans.

Eerder gaf de burgemeester al aan om niet 'met een kanon op een mug te schieten'. "De discussie rondom cameratoezicht in Weert ligt gevoelig, ik zal er dan ook zorgvuldig mee omgaan en ik ben blij dat het middel nu aan mijn 'gereedschapskist' is toegevoegd&:34;, aldus de burgemeester.

Cameratoezicht in Weert weer stap dichterbij
SP: geen bezwaar tegen cameratoezicht

U bent hier