h

Top 2000

24 februari 2016

Top 2000

Laat in de namiddag op oudejaarsdag 2015 zat ik met mijn vrouw te genieten van een beetje trappist. We luisterden naar de laatste muzieknummers van de Top 2000.

Het neusje van de zalm op muziekgebied, volgens mijn vrouw, die er meer verstand van heeft dan ik.

Terwijl ik voorzichtig aan mijn trappist nipte ging ik de diskussie aan waarom bepaalde stukjes muziek waren gekozen terwijl ik ze persoonlijk nog niet in een Top 5000 zou kiezen. Mijn keuze zou meer uitgaan naar “Ônger de Paereboûm”  van “den Dent”, of een nummer zoals “Sonja” van mijn bloedverwanten de “Four Taks”. Met de verwarming uit, en hun nummer “Dewoonwagenmix” aan, lopen de koude rillingen over mijn lijf. Met het nummer “Twee diepblauwe ogen” zijn ze (bijna) wereldberoemd geworden!

In de Top 2000 kwamen ze echter niet voor.

Dat kwam, volgens mijn vrouw,omdat ik niet had gestemd.

Ik zocht het op en het bleek dat 3.300.000 mensen (jawel u leest het goed !) hun stem wél hadden uitgebracht. Mijn frustratie zakte iets toen bleek dat John Lennon met “Imagine” gekozen was als de terechte winnaar.

Maar ik had niet gestemd. Gedeeltelijk komt dat omdat ik me heb laten aanpraten dat ik geen verstand heb van muziek en gedeeltelijk omdat ik het geen wereldramp vind dat ik enkele uren moet luisteren naar voorkeursmuziek van anderen.

Het wordt andere koek als wel of niet stemmen van invloed is  op uw en mijn levensomstandigheden zoals toekomstige Zorg en/of Werk.

Nadat ik, voorzichtig, mijn zevende glaasje trappist had ingeschonken durfde ik het aan om met mijn vrouw pittig te discussiëren over het nut van je stem uitbrengen.

Met mijn opmerking: ‘Je stapt toch ook niet in een bus als je niet weet waar de chauffeur je heen brengt’, schijn ik de discussie gewonnen te hebben want de rest van het jaar heeft ze bijna niet meer tegen mij gepraat.

(Dit kan echter ook een andere reden hebben.)

U zult inmiddels wel in de gaten hebben dat ik pleit gebruik te maken van ons goed democratisch recht te gaan stemmen.

Gaan stemmen kost maar een kwartiertje van uw tijd.

Kiezen op wie u stemt is moeilijker, want er worden rookgordijnen opgetrokken. Zeker vlak voor de verkiezingen doen de betrokken politieke partijen een driftig beroep op uw “goedgelovigheid”.

In mijn laatste column is het mijn bedoeling om u een tip te geven hoe u niet hoeft te “geloven” maar kunt “weten”.

Weten welke partij het beste bij u past !

Er is een betrouwbare manier, die kost u per jaar slechts

1 tot 2 uur van uw kostbare tijd. Hier komt mijn tip.

Elke gemeente in Nederland heeft bronnen van inkomsten om de uitgaven te dekken.

Elk jaar opnieuw moet worden bekeken of de gemeente de plannen voor  het komende jaar kan betalen uit de voorziene inkomsten van dat komende jaar. In 2016 bijvoorbeeld zal Weert het moeten doen met 129 miljoen euro.

Het college ontwikkeld een visie en legt dat vast in voorlopige plannen. Deze worden verwerkt in de Voorjaarsnota en voorgelegd aan de Raad. De Raad denkt mee, stelt vragen en kan die plannen veranderen.

Later in het jaar, in november,heeft de gemeente meer zekerheid over de financiën. De plannen worden aangepast en als Begrotingsplannen voor het komende jaar voorgelegd aan de Weerter Raad.

Opnieuw kan elke partij uit de gemeenteraad voorstellen doen om wijzigingen ( Amendementen) aan te brengen. Of om nieuwe plannen (Moties) te verwerken in de Begrotingsplannen van het college. De meerderheid van de Raad beslist hierover.

U weet dat de 29 zetels in Weert als volgt verdeelt zijn:

Weert Lokaal 8 ;VVD 5 ;SP 4;CDA 6 ;D66 3 ;PVDA 2 ;DUS Weert 1

Dat is tot stand gekomen door uw stemmen.

Een voorstel wordt aangenomen als de helft plus één, van de aanwezige raadsleden, “ja” zegt tegen een partij voorstel.

Als een voorstel wordt ingediend geeft de partij kort en in enkele zinnen aan waaróm ze het voorstel indient en wát er moet gebeuren. Alle partijen moeten nu met de billen bloot omdat ze moeten kiezen vóór of tegen dit voorstel.

Hierdoor hoeft u niet meer te geloven maar kunt u aan de feiten zien en weten waar de partijen voor staan.

Mijn tip is dan ook: Bekijk eens enkele voorstellen uit een november Begrotingsplannen vergadering en u komt meer te weten over het karakter van de Weerter politieke partijen dan door al hun verkiezingsbeloften of Politieke Beschouwingen.

Op 12 november 2015 heeft B&W van de gemeente Weert hun Begrotingsplannen voor 2016 voorgelegd aan de Weerter Raad.

Deze plannen waren opgesplitst in zes Programma onderdelen zoals “Woonklimaat”, “Zorg”, “Participatie”, etc.

De zeven Weerter partijen dienden op deze Begrotingsplannen 62 voorstellen in voor wijzigingen of andere plannen.

Voor het onderdeel “Zorg” waren acht voorstellen ingediend. In deze column over Zorg wil ik u drie beknopte Zorgvoorstellen laten zien:

Zorg Voorstel van PVDA en Weert Lokaal; om het college voorstel, voor het afschaffen van de bijdrage €160.000 soc. cult.fonds voor volwassenen,te schrappen.

Vóór stemden: Weert Lokaal; PVDA; DUS Weert.

Tegen stemden: VVD; SP; CDA; D66.

11 Voor en 18 Tegen. Voorstel verworpen.

Zorg Voorstel van PVDA; SP; DUS Weert; dat een voorgestelde bezuiniging van €200.000 niet ten koste mag gaan van  een goede begeleiding van jongeren en hun toestroom naar school.

Vóór stemden: PVDA; SP; DUS Weert; CDA.

Tegen stemden: Weert Lokaal; VVD; D66.

13 Voor en 16 Tegen. Voorstel verworpen.

Zorg Voorstel SP; om het college op te dragen in 2016, voor het minimabeleid/bijzondere bijstand, een voorstel te maken betreffende verstrekkingen in natura voor vergroting van deelname aan de samenleving.

Vóór stemden: SP; DUS Weert; CDA; VVD.

Tegen stemden: Weert Lokaal; PVDA; D66. 

16 Voor en 13 Tegen. Voorstel aanvaard.

Deze voorbeelden laten al enigszins zien hoe een partij in de praktijk handelt als het voor “het eggie” gaat.

Mijn tip: maak een selectie uit de 62 voorstellen en bekijk deze. Het kost u per jaar maar weinig tijd.

Het opzoeken van deze info kunt u ook nog doen op een dag en tijdstip dat uw ”kop er naar staat” en kunt u als volgt doen:

De info van de Begrotingsvergadering 12 nov.2015 vindt u op internet:

Typ: gemeenteraad.weert.nl/vergaderingen.

Klik op: “Archief raadsvergaderingen tot 2015”.

Klik op: “Raadsvergaderingen 2015”.

Klik op:”Vergadering 2015-11-12”.

Onder pt.6 vindt u alle 62 Raadsvoorstellen in de zes programma’s en ziet u hoe de partijen hebben gestemd.

Iets verder bij Pt.6 ziet u de details van die voorstellen  bij: “Overzicht Besluitvorming Moties/Amendementen”.

Het klinkt ingewikkeld maar het valt best mee.

Als u niet met een computer kunt omgaan hoop ik dat een goede kennis u wil helpen. Of luister naar de Raadsvergadering op de lokale TV-zender Midden Limburg Actueel.

Maar dan bent u iets meer tijd kwijt in dat jaar.

Zoals ik al eerder schreef, na twee jaar ga ik stoppen met mijn column “Fatima en de zorgpolitiek”. De wet WMO, de Participatiewet en de wet Jeugdzorg zijn in Weert ingevoerd. Door het vergaren van feiten t.b.v. mijn spinsels heb ik in die twee jaren een eigen(wijze) mening gekregen betreffende de kwaliteit van dit invoeren in Weert.

Ik ben van mening dat Weert dit moeilijke karwei, dat door de Haagse overheid over de schutting is gekwakt, goed heeft aangepakt in vergelijking met andere gemeenten.

Ook is Weert naar voren geschoven, door het Ministerie van BZK, als voorbeeldgemeente bij het aanpakken van discriminatie terwijl het ministerie van OCW de status van “Regenboogstad” aan Weert heeft toegekend.

De aanpak van het Vluchtelingen probleem mag gezien worden.

Allemaal zaken die veel te maken hebben met ons menselijk Welzijn. Daarom snap ik niet dat, tijdens de behandeling van de Voorjaarsnota en Begrotingsplannen van 2016, Punt Welzijn gekort is geworden met 400.000 euro in drie jaren tijd. De huidige tijdsgeest vraagt van ons samen leven geen beknibbeling maar juist meer versterking op dit gebied.

Zonder slag of stoot echter hebben alle Weerter partijen dit bezuinigingsvoorstel van het college aangenomen. Bij de meer dan honderd wijzigingsvoorstellen van de Weerter politieke partijen was niet één voorstel om Punt Welzijn in haar belangrijk werk te steunen. Met het argument van het college, dat het besluit van de bezuiniging op Punt Welzijn “in goed overleg” was genomen,  nam de voltallige  Raad genoegen.

Bij mij riep het herinneringen op aan mijn jeugd.

Op mijn veertiende jaar besliste mijn vader dat ik gekort werd op mijn carnaval- en kermisgeld.

Hij vertelde tegen iedereen dat dit “in goed overleg” was gebeurd. Ik had inderdaad de keus gehad tussen kortingen op mijn zondagscenten of carnaval/kermisgeld. Dat ik wraak nam door, bij het hegknippen en schoonmaken van het varkenshok, onvindbaar te zijn doet mij nog steeds deugd.

Het is te hopen dat Punt Welzijn niet zo gemeen zal reageren als ondergetekende terwijl er toch ontslagen moeten vallen.

Met haar schitterende Doelstelling van Welzijnsbeleid gericht  op de versterking van de sociale samenhang in onze lokale samenleving heeft zij een dikke steen bijgedragen in destatus van Weert als voorbeeldgemeente.

Rest mij nog u te bedanken voor het lezen van mijn spinsels

terwijl ik u het allerbeste toewens met de Pelgrimsgroet:

Bon Camino, ofwel, Een Goede Levensweg.

Jan Tak

 

U bent hier