h

Angsthazen

1 oktober 2010

Angsthazen

 


Maandelijkse column door Jan Tak
Oktober 2010

 


In mijn vorige column heb ik geschreven dat de parkeerdruk op Fatima flink zal stijgen door de bouw van het nieuwe stadhuis.

Tijdens de informatieavond, op 21 juli in ons wijkgebouw, is afgesproken dat bekeken zou worden om een gedeelte van de Wilhelminastraat 'parkeerzone 1' te maken. Mensen die in de binnenstad komen werken, met een parkeerabonnement 'nr.2', mogen namelijk niet parkeren in parkeerzone 1. Op verzoek van een aantal bewoners van de Wilhelminastraat is echter besloten om dit voorstel niet uit te voeren. Als de Wilhelminastraat namelijk zone 1 zou worden dan verwachten de deskundigen dat de parkeerdruk in deze straat niet zal verminderen. Weerter inwoners met parkeerabonnement 1 mogen dan namelijk parkeren in de Wilhelminastraat. Daaronder vallen ook de bewoners van de Wilhelminasingel, deze hebben een abonnement nr 1. De parkeerdruk op deze singel is nu al erg groot en zal nog groter worden waardoor de deskundigen verwachten dat er plaats gezocht zal worden in de Wilhelminastraat. De oplossing is dus niet het instellen van parkeerzone 1 in de Wilhelminastraat.

De bewoners in de omgeving van het nieuwe stadhuis zijn, op 10 augustus, door een brief op de hoogte gebracht van deze en andere beslissingen zoals de procedure voor het eventueel kosteloos omruilen van hun parkeerabonnement. De wijkbewoners van Fatima kunnen inmiddels hun borst(jes) nat maken voor de zaken die komen gaan.

Daarnaast zijn de onveiligheidsgevoelens in de wijk Fatima het hoogste van de zestien Weerter wijken en dorpen. 27 procent van de inwoners van Fatima voelt zich regelmatig tot vaak onveilig. We staan niet te juichen bij deze eerste plaats die vermeldt wordt in de Veiligheidsanalyse 'Weer(t) Veiliger 2009'. Op de tweede plaats, met een straatlengte achterstand, volgen de bewoners van het Centrum waarvan 18 procent zich regelmatig tot vaak onveilig voelt. Daarna Boshoven met 17 procent terwijl de vroegere koploper Keent gezakt is tot 8 procent.

Nu zijn de woorden overlast en onveilig voelen begrippen die iedereen anders zal ervaren. Daarom is het goed om hier iets dieper op in te gaan. De Veiligheidsanalyse registreert verschillende vormen zoals: Overlast door drugs/drank, vernielingen, burenoverlast, overlast door gestoorde personen, jeugdoverlast, of overlast door zwervers. Vernielingen zijn de meest voorkomende vorm van overlast in Weert namelijk 612 geregistreerde incidenten in 2009. Het Centrum scoort hier het hoogste met 137 incidenten, op Fatima blijft de teller staan op 39 incidenten. Burengerucht komt het vaakste voor in de wijken Keent en Boshoven, respectievelijk 32 en 30 keer terwijl Fatima uitkomt op 9 geregistreerde incidenten.

De bewoners in het gebied Centrum/Fatima geven in de Burgerpeiling 2010 aan het meeste overlast te ervaren van drugs en dronken personen, groepen jongeren, zwervers en lastig gevallen worden op straat. De geregistreerde incidenten zijn niet in overeenstemming met de uitgesproken gevoelens, dit kan natuurlijk veroorzaakt worden door een bepaalde drempel om overlast als een incident aan te geven.

Mijn conclusie? De bewoners van Fatima zijn zeker geen angsthazen met bange gevoelens die het daardoor gauw in hun broek doen. Nee, mijn mening is dat de tolerantie van de bewoners van Fatima hoog is (ik heb last maar er hoeft toch niet geslagen te worden door de overheid). Daarom geen snelle aangiftes terwijl men wel overlast ervaart! Deze tolerantie moet echter niet misbruikt worden, door te lang afwachten van de overheid! De geregistreerde gevoelens zijn een duidelijk signaal! Als de rek eruit is zal het te laat zijn om zandzakken voor de deur te gaan plaatsen. Wij blijven de ontwikkelingen volgen en houden u op de hoogte.

Tot de volgende keer.

Jan Tak

U bent hier