h

Raadsbijeenkomsten nieuwe stijl

1 juli 2010

Raadsbijeenkomsten nieuwe stijl

 


Maandelijkse column door Jan Tak
Juli 2010

 


De nieuwe gemeenteraad en college van Weert hebben hun eerste vergadering achter de rug. Op 19 mei was een van de agendapunten; het kennisnemen van het nieuwe coalitieakkoord 2010-2014. Bespreking van dit akkoord zal later dit jaar aan de orde komen. Het lijkt me daarom beter om dit akkoord, na de bespreking in de raad, toe te lichten in deze column.

Een ander agendapunt was het veranderen van de vergaderstructuur met de bedoeling de drempel tussen de burger en de lokale politiek te verlagen. Voor een normale raadsvergadering worden, in de nieuwe werkwijze, twee Informatiebijeenkomsten gehouden waarvan één onderdeel het 'raadsspreekuur' is.

Tijdens dit raadsspreekuur krijgen burgers de gelegenheid de raad aan te spreken op zijn volksvertegenwoordigende taak en op zijn controlerende rol ten aanzien van het college. Het initiatief ligt bij de burger om te discussiëren met de raadsleden hierover. Aanmelden bij de griffie (oproep op gemeentelijke website en in het Land van Weert). Dit nieuwe onderdeel van de vergaderstructuur wordt een tijd uitgeprobeerd en daarna definitief vastgelegd, als het effect positief is.

Op maandag 14 en dinsdag 15 juni zijn de eerste informatiebijeenkomsten gehouden. Drie onderwerpen zijn tijdens het raadsspreekuur van dinsdag aan de orde geweest. Bij dit agendapunt zaten de leden van het college gewoon op de publieke tribune en was er een discussie tussen de burgers en de raadsleden. Er waren drie aanmeldingen:

  • Een burger kwam met een voorstel aangaande de verkeersveiligheid op de Roermondseweg bij fruithal Princen en dit klonk goed. De aanwezige raadsleden hebben daarom het college gevraagd om dit voorstel eens serieus te bekijken op uitvoerbaarheid.
  • Omwonenden van Lemmers Foodgroup wilden over de overlast die dit bedrijf veroorzaakt van gedachten wisselen met raadsleden en hun zienswijze inbrengen. Een woordvoerder van de omwonenden hield een betoog waarin de hele geschiedenis van de afgelopen zeven jaren nog eens chronologisch werd voorgedragen. Er kwam naar voren dat Lemmers Food ook regelmatig de milieuvoorschriften negeert. Naar aanleiding daarvan hebben de raadsleden aan het college gevraagd een overzicht te maken van de meldingen zoals die bij de gemeente zijn binnengekomen en wat voor acties daarop zijn genomen.
  • Omwonenden van de Kazernelaan en omstreken en een bestuurslid van de wijkraad wilden het verkeer- en bomenprobleem van de Kazernelaan toelichten aan de leden van de Raad. Hieruit bleek dat de communicatie van de gemeente met de burgers vaak heel stroperig verloopt.

Dit waren punten die burgers dinsdag in het onderdeel raadsspreekuur inbrachten zodat u een idee krijgt hoe dit werkt.

Zo'n Informatiebijeenkomst bestaat uit nog een onderdeel en dat is de bestuurlijke informatieronde. Hierin wordt gevraagde en ongevraagde informatie door het college gegeven over diverse zaken. Op de informatiebijeenkomst van maandag heeft geen burger gebruik gemaakt van het raadsspreekuur.

In de bestuurlijke informatieronde is hoofdzakelijk gesproken over de stand van zaken betreffende de bouw van het stadhuis. De laatste stand van zaken betreffende de verwachte kosten is ongeveer 37,8 miljoen voor stadhuis en garage waarbij inventariskosten nog bij zullen komen. Wat betreft de planning: In juni worden de panden 43 t/m 47 aan de Wilhelminastraat gesloopt. De panden 57 t/m 63 zijn aan de beurt in juli en de sloop van het belastingkantoor zal in oktober plaatsvinden. Op 20 september dit jaar is de dag van aanbesteding. In november kan dan gestart worden met de bouw en tussen mei en september 2013 wordt de oplevering van het stadhuis verwacht.

In die tussentijd kunnen omwonenden natuurlijk (veel) last ondervinden van bouwverkeer en parkeerproblemen doordat er (tijdelijk) ook parkeerplaatsen zullen verdwijnen.

Vooral bewoners van de Wilhelminastraat zullen hier drie jaren last van krijgen. Op 8 juni is daarom een gemeentelijke brief naar omwonenden weggegaan om een en ander toe te lichten. Tijdens de Informatiebijeenkomst op maandag 14 juni vonden verschillende raadsleden deze brief te kort door de bocht en spraken hierop de wethouder aan. Je zult bijvoorbeeld in de Wilhelminastraat wonen met een parkeerabonnement van zone 2 terwijl je naar de St.Maartenslaan of Penitentenstraat moet of een kaartje moeten kopen bij Q-Park om je auto te parkeren!

De wethouder gaf toe dat het college deze brief achteraf ook zelf te kort door de bocht had gevonden. Er zijn inmiddels al persoonlijke gesprekken met bepaalde omwoners geweest en meer informatie zal nog volgen.

Hopelijk hebt u door mijn uitleg een beeld gekregen hoe u eventueel gebruik kunt maken van deze informatiebijeenkomsten nieuwe stijl en wat u van deze bijeenkomsten kunt verwachten.

Tot de volgende keer. Jan Tak

U bent hier