h

Vol verwachting klopt ons hart

1 mei 2010

Vol verwachting klopt ons hart

 


Maandelijkse column door Jan Tak
Mei 2010

 


Bezuinigen, bezuinigen, vol verwachting klopt ons hart. Alleen, de goedheilige man zal nu niet komen brengen maar hij zal komen halen! Ik hoop dat hij mijn deur voorbij gaat, u ook?

Daar is echter weinig kans op. Volgens de laatste berichten zijn er, door 20 ambtelijke werkgroepen, bezuinigingsvoorstellen gedaan om voor twee kabinetsperioden landelijke bezuinigingen te realiseren van geen 29 miljard maar van 35 miljard euro. Voor de verkiezingen op 9 juni 2010 kunnen deze voorstellen dus worden meegenomen door de verschillende politieke partijen in hun "plan van aanpak" betreffende bezuinigen.

Een schuwe blik van mij in deze voorstellen leert mij in elk geval dat ze zeker mijn deur niet voorbij zullen gaan.

Voor de kiezer is het nu zeker aan te bevelen om de programma's van de verschillende partijen te bekijken. In ons democratisch bestel mag u zelf uitmaken wáár u wilt worden gebeten en u mag zelfs uitmaken door wie, door de kat of de hond.

Voor de besturen van de verschillende Nederlandse gemeenten heerst er de komende maanden onduidelijkheid over de financiële bijdrage vanuit het rijk. Elke gemeente heeft eigen bronnen van inkomsten zoals OZB, toeristenbelasting, parkeergeld, etc. maar voor het overgrote gedeelte van haar bedrijfsvoering is zij afhankelijk van de rijksbijdrage.

Het is niet zo dat er elk jaar een grote zak met geld binnenkomt en dat de gemeenten maar moeten bekijken wat ze er mee doen. Elk jaar in mei ontvangen de gemeenten een zogenaamde meicirculaire vanuit den Haag waarin de rijksbijdrage wordt aangegeven. Gespecificeerd, waarbij gebruik gemaakt wordt van cijfers uit het verleden met voorspelbare aanpassingen.
Sommige bedragen zijn geoormerkt wat betekend dat de gemeenten deze bedragen ook moeten gebruiken voor het beschreven doel (subsidies, onderdelen Wmo, veiligheid, etc.). Soms wordt er veel speelruimte gelaten voor eigen gemeentelijk beleid, soms weinig of niet.

Mede hierop ontwikkelen de gemeentebesturen hun plannen rekening houdend met deze opgegeven beschikbare middelen en de eigen inkomsten. In september, elk jaar, volgt er weer een circulaire vanuit den Haag, een soort afrekening. Dit jaar zullen de gemeenten ook een meicirculaire ontvangen maar deze zal, voor zover mij bekend, alleen maar de richting aangeven waarin bezuinigd zal worden. Pas in de septembercirculaire zullen exacte bedragen worden aangegeven. Dit betekend dat pas in september de gemeentebesturen hun plannen kunnen gaan maken waarin de bezuinigingen verwerkt zijn.

Zoals u inmiddels al wel zult weten hebben in Weert de fracties van de VVD,CDA en Weert Lokaal overeenstemming bereikt om een coalitie te vormen voor de komende vier jaren. Samen bezitten ze 20 van de 29 raadszetels, een royale meerderheid dus om hun plannen te verwezenlijken. Binnenkort zal hun gezamenlijk coalitieprogramma gepresenteerd worden. Hieruit kunt u afleiden wat de partijen van hun eigen programma's hebben laten vallen om mee te mogen doen in deze coalitie. Op deze vorengenoemde zaken zult u moeten wachten om te weten wat de goedheilige man uit uw schoen zal halen.

Tot de volgende keer. Jan Tak

U bent hier