h

Hoe zou die andere helft gestemd hebben?

1 april 2010

Hoe zou die andere helft gestemd hebben?


Maandelijkse column door Jan Tak
"Maart 2010

Mijn vijf kleinkinderen zijn heel tevreden over de uitslag van de verkiezingen. Hun opa zit weer in de raad en daardoor denken ze dat het vanzelfsprekend is dat de prijzen van de kermisattracties niet omhoog zullen gaan. Ik moet hun voorzichtig uit gaan leggen dat het zo niet werkt. In de raad moeten er minstens veertien andere leden het met mij eens zijn, dat is de helft plus een. Ik neem aan dat dit niet zal gebeuren.

Dik twee weken na de verkiezingen, zelfs nu nog op 20 maart, kijkt de postbode dagelijks ongelovig in zijn tas. Vóór de verkiezingen moest hij dagelijks dikke dossiers door mijn brievenbus wurmen nu zijn het twee mappen in veertien dagen. Een overdrachtsdossier van 44 bladzijden en een bezuinigingscatalogus van 214 bladzijden waarin ongeveer 135 mogelijkheden worden genoemd om de noodzakelijke bezuinigingen voor 2010 te verwezenlijken.

Nederland zal jaarlijks 29 miljard moeten bezuinigen tot 2015. Dat betekend dat elke Nederlander jaarlijks 1750 euro zal moeten inleveren. De gemeentes worden geacht hier een flink gedeelte van voor hun rekening te nemen. Deze rekening wordt u natuurlijk geacht te betalen. De hamvraag is, uit welke sectoren zullen die bedragen worden gehaald? Met andere woorden welke keuzes zal de door u gekozen raad gaan maken?

Wel, daar hebt u voor kunnen stemmen!! De winnaar van de verkiezingen, met negen zetels, is alom bekend en hun programma was ook bekend, het staat op internet. Hun wil zal wet zijn in Weert, de komende vier jaren, en daarmede krijgt de kiezer de bezuinigingskeuzes die ze wenste. De programma's van de partijen laten namelijk zien waar ze voor staan, niet hun foto aan de lantaarnpalen! Misschien heeft de kiezer gestemd op één of meerdere aantrekkelijk aspecten van de winnaar. Dat is dan jammer,het is zoals met een relatie. Vind je iemand aantrekkelijk, prima, maar ga je een huwelijk aan dan krijg je haar/hem hélemáál, inclusief schoonmoeder!

U, als burger van Weert zult een bijdrage moeten gaan leveren aan de "upgrade" van de Maasplassen, ook al hebt u geen boot. Je hoeft ook geen profeet te zijn om te bedenken dat geprobeerd zal worden de beslissing van Frunpark Kampershoek terug te draaien terwijl het, nog steeds mogelijke, terugdraaien voor een stadhuis van minstens 40 miljoen euro (als het daar bij blijft) niet zal worden overwogen. Het benodigde geld voor de bezuinigingen zal uit andere sectoren gehaald worden. Fatima zal moeten gaan vrezen voor zijn gymzaaltje. Breedte sport (de gebruiker betaalt) en de zorgsector zullen de pineut zijn.

Als deze sectoren voor u noodzakelijk zijn, of worden, zult u moeten dokken. De zorg kan met miljarden minder toe, schrijft de landelijke broer van onze lokale winnaar in de Limburger.

Voor gezonde mensen met een goede baan is er geen groot probleem. Ze willen hun pas of rijbewijs afhalen in een mooi stadhuis en willen en kunnen gaan frunnen op Kampershoek of gaan zeilen op de Maasplassen.

Dat is hun gegund maar op mijn leeftijd (het is goed dat er wat ouderen in de raad zitten) weet ik echter dat alles betrekkelijk is en morgen kan je gezondheid en/of je baan naar de bliksem (laat ik een fatsoenlijke woord gebruiken), zijn.

Aan de filosofie: "Als iedereen aan zijn eigen denkt komt niemand iets tekort?" zit naar mijn mening een raar luchtje. Naar de uitslag van de stemming te zien zou je kunnen denken dat overwegend de gezonde groep mensen met een prima baan is gaan stemmen.

In Fatima was de opkomst 47%, op Keent 45%. Jammer, heel jammer dat maar de helft van de kiezers is gaan stemmen. Ik blijf daarom zitten met de vraag, waar zou de andere helft op gestemd hebben??

In mijn vorige artikel heb ik uitgelegd dat de democratie bevochten is door onze voorvaders en "volksregering" betekend. Ik vraag me echter af of "het volk" is gaan stemmen.

Zou de helft, die niet is gaan stemmen, ook gekozen hebben voor een duur stadhuis en een sterke versobering op zorg, sport en andere "soft" gebieden waarvoor de marktwerking van stal zal worden gehaald? Ik wil me graag ondergeschikt maken aan een democratische beslissing, ook als ik er me niet goed in kan vinden, maar als die democratische beslissing genomen wordt door maar de helft blijf ik zitten met de vraag, wat zou die andere helft gestemd hebben? Wie zijn die mensen? Zijn dat mensen aan de andere kant van de streep die getrokken wordt tussen mazzel en pech?

Ik geloof namelijk ,op mijn leeftijd, niet zo sterk meer in "eigen verdienste" of in "eigen schuld"! Hebben die pech mensen het geloof in de waarde van hun stem verloren? Zij zouden zich moeten realiseren dat: "Al zeeje zoeë wiês as de börgemeister of zoeë loomp as de plies", je stem in de democratie even veel waard is.

We weten echter niet waarom ze niet zijn gaan stemmen daarom moeten we het doen met de realiteit van de dag, de wereld draait door.

De niet uitgebrachte stemmen hadden wel iets uit kunnen maken in de manier van draaien! Nu ben ik bang dat een flink aantal mensen niet aan hun trekken zullen komen. En ik zal onherroepelijk dalen in de achting van mijn kleinkinderen. Het zij zo. Maar?., hoe zou toch die andere helft gestemd hebben?

Tot de volgende keer en?., nog wél, bedankt !! Jan Tak

U bent hier