h

Bent u tevreden?

1 juli 2009

Bent u tevreden?

 


Maandelijke column door Jan Tak
Juli 2009

 


Ook nu weer heb ik, op de avond van de Europese verkiezingen, met verwondering gekeken naar het verloop van de uitslagen op de televisie. Nadat de procentuele partijuitslagen van één gemeente bekend zijn kun je praktisch voorspellen wat het totaal van deze uitslagen in Nederland zal worden. Als bijvoorbeeld een partij procentueel veel verliest in Lutjebroek dan is dat verlies bijna hetzelfde in Grathem.

Bij elke verkiezing verwondering ik me daarover. Zonder dat we, direct, contact hebben met elkaar zijn wij, mensen, schijnbaar aan veranderingen toe en deze veranderingen ontwikkelen zich grotendeels volgens dezelfde patronen. Een leraar op mijn lagere school zei dat de boekdrukkunst op hetzelfde moment op verschillende plaatsen was uitgevonden.

Wij, mensen, reageren niet willekeurig en chaotisch op ontwikkelingen maar wij reageren volgens een bepaalde logica, er zit patroon in. Een prettige, geruststellende, gedachte vind ik dat.( Of we de veranderingen/ontwikkelingen leuk vinden is een andere zaak).

Na deze filosofie van de koude grond terug naar Fatima. Het wordt namelijk interessant als een groep mensen wel een sterke afwijkende mening heeft van een totale uitslag. De vraag is dan, waardoor wordt dit veroorzaakt? En dat is op Fatima gebeurd bij de laatste 'Burgerpeiling van de ontwikkeling van inwonertevredenheid.' Deze peiling is in 2008 gehouden en in april 2009 bekend gemaakt. De peiling is uitgesplitst naar de 16 wijken en dorpen die Weert rijk is.
73 % van alle Weertenaren is tevreden met zijn leefomgeving. Fatima scoort hierin echter heel erg laag, het laagste van alle wijken en dorpen namelijk 54 %.

Dat verschil vind ik niet een beetje maar heel veel, zeker als je dit vergelijkt met Altweerterheide en de Molenakker die respectievelijk 91% en 92% op tevredenheid scoren! De gemiddelde tevredenheid is bij de totale Weertenaren gedaald van 74% in 2008 naar 73 % in 2009 en dat is maar een klein verschil. Op Fatima is de tevredenheid gedaald van 60% in 2008 naar 54% in 2009 en vertoond daardoor een constant doorgaand negatief beeld van de minste tevredenheid in vergelijking met de andere wijken en dorpen.

Waardoor wordt dit veroorzaakt? Over verschillende zaken is een tevredenheids onderzoek gedaan. Van al deze zaken is het Weerter gemiddelde tevredenheids percentage bekend maar ook dat van de verschillende wijken/dorpen. Op welke punten wijken de Fatima percentages het meeste af van het gemiddelde?

Op de eerste plaats: verkeersoverlast, overlast door drugsgebruik, te weinig voorzieningen voor sport en welzijn. Op de tweede plaats: zwerfafval, rommel op straat, hondenpoep, vandalisme en vernielingen.

De Fatima bewoners klagen niet meer dan de gemiddelde Weertenaar over: aanwezigheid, onderhoud van straten en groenvoorziening.

De Fatima bewoners klagen minder dan de gemiddelde Weertenaar over: inbraak in huis, fietsdiefstal, contact met buren, ontmoetingsmogelijkheden, omgang met allochtone en autochtone bewoners.

Toch wil de Fatima bewoner meer dan de gemiddelde Weertenaar verhuizen uit Fatima en zelfs uit Weert. Terwijl de Fatima bewoner zich eenzamer voelt dan de gemiddelde Weertenaar is de deelname aan een buurtvereniging minder dan die van de gemiddelde Weertenaren.

Er zijn 225 mensen per wijk/dorp, dus 3600 Weertenaren, aangeschreven om mee te doen aan deze enquête. Er hebben meegedaan 36% van de aangeschreven personen. Ook op dit punt scoorde Fatima met 30% het laagste cijfer. Je zou inderdaad geneigd zijn om het niet meedoen te verbinden met het ontevredenheidscijfer (ze doen toch wat ze willen) maar dit kan een gratis conclusie zijn omdat Altweerterheide een tevredenheidpercentage van 91% scoort terwijl de deelname toch maar 32% is.

Tot de volgende keer. Jan Tak

U bent hier