h

Huwelijkse voorwaarden

1 april 2009

Huwelijkse voorwaarden

 


Maandelijke column door Jan Tak
April 2009

 


Op 11 februari jongstleden stemde praktisch de gehele gemeenteraad van Weert er mee in om te gaan samenwerken met de gemeenten Leudal, Maasgouw, Echt-Susteren, Nederweert, Roerdalen, Roermond en de Provincie. De bedoeling is om het gebied Midden-Limburg tot ontwikkeling te brengen voor wat betreft zaken die te groot zijn voor de eigen gemeente. Hierbij wordt gedacht aan: De opwaardering van de N280, Hoogwaardige Zorg-en Wellness voorzieningen, Wonen, Landbouw, Natuur, Recreatie en de Maasplassen.

Het plan van de gemeenten is om tot 2028 samen te werken. Wat gaat u ,als inwoner van Weert, dat grapje kosten? Weert draagt per jaar 72.750 euro bij aan de proceskosten, per inwoner 1,50. In 2009, het startjaar, draagt Weert bij aan proceskosten, 121.250 euro, per inwoner 2,50. Verder komt er een pot om projecten te stimuleren. Aan deze pot draagt Weert 2.037.000 euro bij, 42 euro per inwoner. Elke gemeente draagt hetzelfde bedrag bij per inwoner. De provincie verdubbelt de bijdragen van de gemeenten. Een slordige 20 miljoen euro (Let wel, gemeenschapsgeld!) zit daardoor in deze pot, alleen al om projecten "aan te jagen".

De Weerter raad heeft, op 11 februari, het collegevoorstel veranderd in twee voorstellen door middel van een amendement. Als er op zo'n niveau met zoveel geld moet worden samengewerkt dan zijn er spelregels nodig. Deze spelregels, vastgelegd in een bestuursovereenkomst, konden de goedkeuring van de Weerter gemeenteraad niet wegdragen.

Van de 16 artikelen werden er 11 door de raad niet goed bevonden. Daardoor moet deze overeenkomst opnieuw worden bekeken.

De landsadvocaat in Den Haag is inmiddels verzocht om een onafhankelijk advies uit te brengen. De gemeenteraden van de zes andere gemeenten zijn wel akkoord gegaan met het totale voorstel al hebben praktisch alle gemeenteraden hun bezorgdheid uitgesproken. (Daar zullen de burgers blij om zijn!).

Welke consequenties heeft dit voor Weert? Vergelijkingen gaan altijd mank maar naar mijn mening kunt u de huidige toestand het beste vergelijken met twee mensen die willen trouwen onder huwelijkse voorwaarden. Op de dag van het huwelijk zijn ze het niet eens met de vastgelegde voorwaarden. Ze besluiten wel, die dag, te trouwen maar de voorwaarden laten ze door een onafhankelijk bureau herzien om advies uit te brengen.

Tot slot wil ik nog iets persoonlijks kwijt. Zo'n regio visie is eigenlijk een "ver van mijn bed show". Veel burgers heb ik er niet om horen vragen. Toch wordt er veel geld in gestopt. Op 25 april is er een "dicht bij mijn bed show" namelijk het symposium betreffende het onderzoek wijk-en Dorpsraden. In juni/juli neemt de gemeenteraad hierover een beslissing. Als er zoveel geld en moeite gedaan wordt voor een "ver van mijn bed show", ten dienste van de burger, dan mag er bij een "dicht bij mijn bed show" niet op een paar dubbeltjes en kwartjes gekeken worden, naar mijn mening. Ik ben benieuwd!

Tot de volgende keer
Jan Tak

U bent hier