h

Wat is participatie?

1 februari 2009

Wat is participatie?

 


Maandelijke column door Jan Tak
Februari 2009

 


De Fatima wijkraad is een van de zestien Weerter wijk/dorpsraden. Niets is eeuwig, let op de houdbaarheidsdatum, alles is aan veranderingen onderhevig, zo ook de rol van deze wijkraden.

Naar aanleiding van een viertal moties uit de gemeenteraad in 2006 en 2007 over burgerparticipatie en wijkgericht werken heeft B&W van Weert toen besloten een onderzoek hierover in te stellen in het bijzonder de positie van de wijk- en dorpsraden. Dit onderzoek was en is bedoelt om te komen tot nieuwe afspraken. Dit onderzoek is inmiddels afgerond.

Er zullen nieuwe afspraken gemaakt moeten worden over:

  • Mening en beleid tot burgerparticipatie.
  • De positie van wijk/dorpsraden daarin.
  • De gemeentelijke organisatie in relatie tot wijk- en dorpsraden.

Het onderzoeksbureau heeft hiervoor haar bevindingen vastgelegd en vier aanbevelingen gedaan om de visie op burgerparticipatie en wijkgericht werken te versterken.

Een aandachtig lezer zal opgemerkt hebben dat ik tot nu toe al drie keer toe het woord participeren heb gebruikt omdat het nu eenmaal zo ook voorkomt in de papieren van gemeente en het onderzoekbureau. Naar mijn mening herbergt dit, Franse woord, heel veel mogelijkheden in zich tot misverstanden. Ik heb over dit woord een eigen mening en zo eigenwijs als ik ben dacht ik dat mijn twee woordenboeken mij gelijk zouden geven.

"Deel hebben", staat er in het eerste boek. In het andere, "aandeel of deel hebben in, deelnemen aan, aandeelhouder". Goedkope boeken zult u zeggen en gelijk hebt u want veel wijzer word ik er niet van. Dan maar naar Google eens kijken of die het met mijn idee eens is. Hier kwam ik het volgende tegen; "Wat is participatie? In dit onderdeel kunt u leren wat participatie is."

Klaar zijn we dus, mijn mening is een mening maar verder niets. We moeten een stoomcursus volgen om te weten wat we onder participatie moeten verstaan!! (Om geen dikke misverstanden te krijgen) En wilt u zo'n cursus volgen? Veel zin heb ik niet, u wel? Juist, daardoor zullen we dus niet met elkaar sporen in de communicatie. Toch blijven officieële instanties dit woord gebruiken in de mening dat ze de juiste uitleg daarvoor gebruiken en deze uitleg zelfs kunnen veranderen in de tijd!
De gemeente definieerde burgerparticipatie als: Burgers de mogelijkheid geven vroegtijdig actief betrokken te zijn bij de leefbaarheid in hun directe woonomgeving teneinde deze leefbaarheid op peil te houden c.q. te brengen. Wisten alle betrokkenen dat en konden ze er mee uit de voeten? Er wordt waarschijnlijk verondersteld dat u dat wel zult volgen terwijl u en ik "zwemmen" met onze eigen-wijze mening hierover.

Ziedaar, mijn mening waarom het fout is gegaan want de onderzoekers concluderen wel dat het fout is gegaan.

Tijdens hun interviews constateerden de onderzoekers verwarring en frustraties en onduidelijkheden over wat nu wel en niet tot het wijkgericht werken behoort en dus waar de wijk/dorpsraden nu wel en niet bij betrokken moeten worden. Ook wordt wel eens vergeten ze erbij te betrekken. Ook hebben wijk/dorpsraden verschillende opvattingen over de rol(len) die zij moeten spelen in de democratie. Er zijn grote verschillen in functioneren van de wijk/dorpsraden aldus de conclusies van de onderzoekers en naar mijn mening niet vreemd bezien mijn opmerking "participeren".

Het rapport zal begin 2009 behandeld worden. Ik houd u op de hoogte.

Tot slot: Zoals ik in het Fatima nummer van november heb vermeldt wordt er in januari 2009 weer een burgerpeiling gehouden. Mijn vrouw heeft ook al zo'n formulier ontvangen en het kost mij moeite om niet mijn mening aan haar op te dringen. De enquête is echter persoonlijk. Zoals ik reeds geschreven heb is de kwaliteit van deze peiling sterk afhankelijk van uw deelname. Ik wil nogmaals oproepen tot deelname maar als u niet wilt deelnemen maar het enquête formulier terugstuurt met hierop twee zinnen waarom u niet meedoet, kan dit toch helpen met analyseren en conclusies trekken. Het plan van aanpak kan er aan kwaliteit door winnen.

Succes, en tot de volgende keer.
Jan Tak

U bent hier