h

Ene rijke mens is ene arme mens met geld

1 november 2008

Ene rijke mens is ene arme mens met geld

 


Maandelijke column door Jan Tak
November 2008

 


Wij mensen laten ons dikwijls leiden door rare beweegredenen.

Twee voorbeelden : Mijn vrouw en ik overwegen serieus om een nieuwe eethoek te kopen. De oude is niet versleten maar de huizenmarkt in Amerika is ingestort. Met je geld vluchten 'in goederen' is de reden.

 

Het andere voorbeeld: Mede doordat we in Weert maatregelen willen nemen tegen 'de vergrijzing' is er een kans dat onze gehele Spoorzone over enkele kilometers, waaronder ook de Parallelweg, wordt opgeknapt. Vergader- en congresfaciliteiten, flexibele kantoorruimtes, woon-zorgvoorzieningen, wellness- fitnesvoorzieningen en ook een retailcentrum. Q-Park heeft een vooruitziende blik gehad met de parkeerruimte? We maken door de vergrijzing verder kans dat eindelijk de Poort van Limburg zal verrijzen uit de as en een rol van betekenis zal gaan spelen als RegioPoort voor de vestiging van publieke regionale en stedelijke voorzieningen op het gebied van zorg en onderwijs o.a. voor HBO leergangen. Ook maken we kans op het ontstaan in Weert van een recreatieve haven met alles erop en er aan ook wonen aan water en een brug bij de Weerterbergen. Ook de voormalige scheepswerf zal een herbestemming krijgen. Alles onder de mooie projectnaam 'de Blauwe Ader'. En eindelijk maken we kans dat de bedrijven-terreinen van de Kanaalzone aangepakt worden. We maken kans dat we binnen Europa mee gaan tellen op het gebied van golfen en paarden houden. We mogen dus de mensen dankbaar zijn die voor de vergrijzing verantwoordelijk zijn. Als ik in de spiegel kijk dan hoor ik er ook bij. Ik zal het niet gekker maken en zal proberen uit te leggen waar het verband zit.

Op 17 sept.j.l. heeft de Weerter gemeenteraad uren lang vergadert over 52.000 euro. Een bedrag waar ik heel veel moeite voor moet doen om het in drie maanden bij elkaar te krijgen. Voor de gemeente is echter zo'n bedrag dikwijls maar een hamerstuk. Het agendapunt was : 'Een werkkrediet van 52.000 euro goedkeuren voor het vervolgproces gebiedsontwikkeling Midden-Limburg en de Regiovisie 2008-2028 zien als wenkend perspectief voor de toekomst van de regio en als basis voor de voortgang van dit proces.'

Een mond vol voor een proces dat bekend staat als de snelkookpan van professor Riek Bakker en inmiddels al ongeveer een miljoen euro, gemeenschapsgeld, heeft gekost. Wat is de bedoeling? Kortweg, Midden Limburg interessant maken voor het aantrekken van mensen zodat leegloop door vergrijzing zal worden opgevangen. Daar is veel geld voor nodig en d.m.v. samenwerking van de gemeenten Leudal, Maasgouw, Echt-Susteren, Nederweert, Roerdalen, Roermond en Weert hoopt men veel geld te krijgen uit o.a. potjes ( ook gevuld door gemeenschapsgeld) van Brussel, den Haag en de Provincie.

Op 17 sept. heeft de gemeenteraad van Weert, na uren vergaderen, uiteindelijk unaniem ingestemd met de vraag naar deze 52.000 euro ondanks opmerkingen van 'luchtfietsen' en 'gebakken lucht'. In januari 2009 zal de gemeenteraad van Weert een beslissing moeten nemen betreffende definitief meedoen met de plannen, die ook negatieve punten hebben.

De colleges van de 7 gemeenten zijn het met de visie eens. Het Weerter college heeft al zeven projecten aangedragen hoewel het Spoorzone project ook afhankelijk is van de IJzeren Rijn-ontwikkelingen. Enkelen projecten heb ik genoemd. Als we niet meedoen missen we de boot, volgens bepaalde mensen, en dan gaat het geld uit die potjes ons neus voorbij. Mijn vrouw en ik zullen ook een beslissing moeten nemen. Wel of niet investeren in een nieuwe eethoek of toch maar een paar elektrische fietsen aanschaffen? Een nieuwe eethoek is eigenlijk niet nodig, de oude is nog prima. En wat de fietsen betreft, mijn vrouw wil eigenlijk niet fietsen met deze fietsen.

Wat moet ik dan met mijn geld? Ik lig er soms wakker van, overdag. Mijn mening in deze zaken? We hebben geen re?el probleem. We zullen echter keuzes moeten maken omdat we geld en mogelijkheden hebben. Opa had gelijk.

'Ene rijke mens is ene arme mens met geld.'

Tot de volgende keer.
Jan Tak

U bent hier