h

Eenvoudige politiek?

1 september 2008

Eenvoudige politiek?

 


Maandelijke column door Jan Tak
September 2008

 


Als de omstandigheden de mens maken dan heeft de politiek, hierin, een zekere mate van verantwoordelijkheid. Verschillende omstandigheden komen, naar mijn mening, direct of indirect voort uit politieke beslissingen. Deze filosofische beschouwing, van de koude grond, kwam bij mij boven tijdens de vakantie.

Natuurlijk heeft de landelijke politiek meer invloed op omstandigheden dan de lokale, maar lokale beslissingen over o.a. Wmo beleid, armoedebeleid, huisvestingbeleid, veiligheidsbeleid en huisvesting onderwijs zijn ook van invloed op uw omstandigheden.

Toch loopt menige burger niet warm voor de politiek. Zou het verband met zijn omstandigheden niet goed zichtbaar zijn, of vindt men het politieke gebeuren te ondoorzichtig? "Ze doen toch wat ze willen en voor de verkiezingen zie je ze en daarna niet meer". Deze en andere strijdkreten tekenen de mening van veel mensen. En klopt deze mening? "Waar rook is is ook vuur", sprak de burgemeester plechtig, waarna hij zijn sigaar probeerde aan te steken in een rokende paardenhoop.

Toch denk ik dat de waarheid betreffende de desinteresse ook te vinden is in de complexiteit van het systeem. Met een klein voorbeeld wil ik dat duidelijk maken.

Mijn vier kleinzoons, leeftijd tussen de acht en twaalf jaar, bleven enkele dagen bij ons logeren. De eerste avond moest ik naar een gemeenteraadsvergadering. Terwijl ik mijn aktetas vol stouwde met ambtelijke stukken kwam de vraag: "Opa, waat môtdjae dao dôôn? "Ik begon met moeilijk te kijken want ik had nog vijf minuten en leg die snuiters dan het volgende maar eens uit: Vaststellen van de beleidswijziging voor persoonsgebonden budgetten Wmo. En. Vaststellen van de beleidsnota huisvesting buitenlandse werknemers. En. Al of niet instemmen met het Prestatieplan 2008 van de sector Sociale Zaken. Ik zag hier de onmogelijkheid van in en besloot me te verplaatsen in hun wereldje.

Ik vertelde dat we met een aantal mensen over allerlei zaken in Weert moesten beslissen zoals over het aantal kermisdagen en hoe duur de attracties ongeveer mochten zijn. Ik had natuurlijk gelijk hun interesse en ik zag aan hun ogen dat ik enorm steeg in hun achting. Ze vergaten direct dat ik gezegd dat we met een aantal mensen waren en ze namen als vanzelfsprekend aan dat "de kermis" op de agenda stond van die avond. Ik moest snel weg maar kreeg in mijn vlucht toch de volgende opdrachten mee. De kermis moest veertien dagen duren, ze mocht niks kosten en er moesten verschillende grote attracties bijkomen ook die van Euro Disney.

De andere morgen stonden ze, ver voorr mijn normale tijd van opstaan, aan mijn bed. Of het gelukt was? Vluchten kon niet meer daarom probeerde ik hun voorzichtig uit te leggen dat het, die avond, geen punt van de agenda was geweest en dat we met negenentwintig "man" zijn en dat meer als de helft "voor" moet zijn, dus minstens vijftien. En dat ik maar op twee mensen kon rekenen, die het altijd met me eens zijn. De anderen moest ik omver zien te praten terwijl die ook meningen hadden.

Ik vertelde maar niet dat er ook nog kermisbazen zijn die geld willen verdienen, het was zo al erg genoeg. Hun ogen spraken duidelijke taal. Bij elk, door mij aangehaalde argument, daalde ik op de ladder waar ze me, de vorige dag, op gezet hadden. Ik mocht nog net hun opa blijven door te beloven dat we die dag naar Toverland zouden gaan.

De complexiteit van het rekening moeten houden met een diversiteit van belangen, samen met de spelregels van het besturen, daar hadden deze kleine burgers geen interesse in. Zoals laatst iemand tegen me zei: "Daar hebben we jullie toch voor gekozen". Hij had gelijk maar hoe volg je dan of je keuze goed is geweest en is dat niet de verantwoordelijkheid van de burger?

In een peiling van Maurice de Hond kwam ik op 11 augustus jl. tegen dat er nu al, toch kort na de verkiezingen, verdeeldheid en onduidelijkheid is bij veel Nederlandse kiezers op wie ze nu zouden stemmen. Ik hoop dat de redenen niet voorkomen uit geen interesse door de complexiteit, zoals mijn kleinzoons deden, dat is te kort door de bocht.

De volgende keer zal ik proberen uit te leggen hoe de politiek voor Weerter aangelegenheden redelijk eenvoudig gevolgd kan worden. Misschien wel wat saaie kost door Moties, Amendementen en Ties meer, maar de beslissingen voortkomende uit de standpunten van de partijen die u gekozen hebt kunnen direct of indirect van belang zijn, ook voor uw levensomstandigheden.

Tot de volgende keer. Jan Tak.

U bent hier