h

verbeterde veiligheid in Weert?

1 juni 2008

verbeterde veiligheid in Weert?

 


Maandelijke column door Jan Tak.
Juni 2008

 


In het laatste Fatima Contact van 2007 heb ik uitgelegd dat de Stationsomgeving, de Servilliusstraat en de binnenstad van Weert door B&W zijn aangewezen als gebieden waar een speciale aanpak voor drugs-en alcoholoverlast in gang is gezet. Dit geldt ook voor de wijk Fatima. Ik heb ook uitgelegd dat het plan van aanpak bestaat uit Persoonsgebonden, Groepsgebonden en Locatiegebonden maatregelen.

De Locatiegebonden maatregelen zijn vooralsnog bedoeld voor de Stationsomgeving. Er is een werkgroep bestaande uit, Politie Weert, Spoorwegpolitie, Stadstoezicht, MOV, NS, Taxibranche en betrokken inwoners opgericht. De werkgroep komt elke maand bij elkaar en zorgt dat de afgesproken maatregelen worden uitgevoerd. De gemeente voert de regie over deze geallieerde troepen met als co?rdinator integrale veiligheid; drs. Petra Bulk.

Dit ziet er krachtdadig en indrukwekkend uit maar hebben die maatregelen uiteindelijk wel effect en hoef ik mijn achterdeur en fiets niet meer te sluiten? Wat dat laatste betreft ben ik bang dat ?die goeie oude tijd? niet meer terug komt, dus u zult moeten doorgaan met sluiten en beveiligen terwijl toch de cijfers laten zien dat er verbeteringen zijn. Deze cijfers zijn zichtbaar in een rapport wat ik ontvangen heb in april jl. en waarin de resultaatcijfers van geheel 2007 zijn weergegeven. Bij de evaluatie van die cijfers wordt gekeken naar:

Overlastmeldingen door drugs en alcoholoverlast.

Naar de mate waarin de 43 verslaafden verdachte of betrokkene zijn geweest bij een incident.

Als ik gewicht wil kwijt raken zal ik me op een dag moeten wegen en na een bepaalde periode weer moeten wegen om te kijken of mijn dieet resultaat heeft gehad. De eerste weging wordt een nul meting genoemd. Er zijn daarom v.w.b. drugs- en alcoholoverlast nulmetingen gedaan in 2006 en deze zijn vergeleken met de cijfers van 2007 om te kijken of de genomen maatregelen resultaat hebben gehad. Hierbij wat cijfers ter vergelijking, de conclusies moet u zelf maar trekken.

  • Aantal keren dat de 43 verslaafden als verdachten bij een incident zijn geregistreerd 175 keren in 2006 en 108 keren in 2007.
  • Aantal keren dat de 43 verslaafden als betrokkene bij een incident zijn geregistreerd 367 keren in 2006 en 280 keren in 2007.
  • Vermogensincidenten. In 2006 aantal keren 70. In 2007 aantal keren 29.
  • Openbare orde incidenten. In 2006 aantal keren 21. In 2007 aantal keren 18.
  • Geweldsincidenten. In 2006 aantal keren 24. In 2007 aantal keren 23.
  • Verkeersincidenten. In 2006 aantal keren 3. In 2007 aantal keren 2.
  • Overige incidenten. In 2006 aantal keren 31. In 2007 aantal keren 27.

De groep van 43 verslaafden is veel minder vaak in aanraking gekomen met politie als verdachte of betrokkene bij een incident. (Misschien zijn ze slimmer geworden dan de politie ??). De persoonsgerichte trajecten van het Veiligheidshuis (gestart na de zomer 2007) hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de verlaging van de vermogensincidenten gepleegd door verslaafden. Ondergetekende vindt het daarom heel jammer dat het Veiligheidshuis verhuisd naar Roermond maar het college verzekerd dat dit niet ten koste zal gaan van de behandeling van Weerter cli?nten.

Tot slot hoop ik dat we ons ook gevoelsmatig veiliger gaan voelen.

Tot de volgende keer en een prettige en veilige vakantie!
Jan Tak

U bent hier