Beschermd Stadsgezicht in Fatima.
Beschermd Stadsgezicht in Fatima.
Maandelijke column door Jan Tak.
Februari 2008
Al geruime tijd wordt in Weert gesproken over het voornemen gemeentelijke beschermde stads- en dorpsgezichten aan te wijzen. Het ligt in de bedoeling 12 verschillende gebieden, verspreid over Weert, aan te wijzen die een goede dwarsdoorsnede geven van de geschiedenis van Weert en die men van belang vindt om te bewaren voor het nageslacht.
Tuindorp Fatima is ??n van de gebieden waar de geschiedenis van Weert nog in terug te vinden is. Zo is de uitvalsweg Molenpoort al zichtbaar op de kaart van Jacob van Deventer van circa 1565.
Het gebied van Fatima wat voorgesteld wordt aan te wijzen als beschermd gebied is grofweg een groot vierkant waarvan de grenzen bepaald worden door de Wilhelminastraat ? Nieuwstraat- Spoorstraat/Coenraad Abel- Looimolenstraat. De grenzen bij de Looimolenstr. en Coenraad Abelstr. zijn enigszins aan de buitenzijde van deze straten getrokken i.v. m. waardevolle karakteristieke elementen voor dit gebied.
Volgens de geleerden is het gebied waardevol i.v.m. de geschiedenis. Zo is het vloeiend verloop van de Molenpoort een belangrijk overblijfsel uit de Middeleeuwen toen een van de uitvalswegen van Weert, langs de molen, naar de beek voerde. Het stratenpatroon van Molenpoort en Looimolenstraat is gaaf en uniek. De woningbouwcomplexen in dit gebied zijn gebaseerd op de tuindorpgedachte van de vroege 20e eeuw. Ze zijn goed bewaard gebleven en zeldzaam voor Weert. Een goed beeld van vroeg 20e eeuw planmatige sociale woningbouw.
De Fatimakerk is van uitzonderlijke architectuur en vormt samen met de omgevingsgebouwen een R.K. eiland met een mooie groene omgeving wat vrij zeldzaam is. De geleerden vinden het wel jammer dat de recent verbouwde jongensschool het beeld enigszins verstoord. In het stratenpatroon is nog het middeleeuwse verloop van wegen te herkennen.
In okt. 2007 is er een conceptrapport verschenen waarin de 12 gebieden van Weert in kaart zijn gebracht en waarin zaken gedetailleerd zijn genoemd zoals het feit dat diverse woningen/gebouwen in de Looimolenstr. en Coenraad Abelstr. op de nominatie staan om gewaarmerkt te worden als beschermd monument. De commissie Cultuurhistorie heeft op 18 okt. 2007 een positief advies uitgebracht over dit rapport. I.v.m. met de zorgvuldigheid van het proces is er een Stadsplatform opgericht waarin, o.a. de wijk- en dorpsraden op 26 november 2007 hun mening hebben kunnen geven over dit plan.
Op 10 januari 2008 is er een opini?rende ( dus geen besluitvormende) raadsvergadering geweest. Een voorstel van dhr. H. Marechal om van 12 foto?s uit deze gebieden een kalender te maken werd positief beoordeeld. Na afweging en verwerking van de reacties uit het stadsplatform en opini?rende raad zal het rapport op de gebruikelijke wijze in procedure worden gebracht. De betrokken bewoners zullen worden ge?nformeerd.
Tot de volgende keer.
Jan Tak
- Zie ook:
- Jan Tak